Sâmbătă a fost zi de curăţenie naţională. După o mediatizare de aproape două luni şi după toate pregătirile de rigoare, campania „Let s do it, România!” a ajuns în 25 septembrie la punctul culminant, respectiv curăţenia propriu-zisă.
La nivel naţional au participat aproximativ 150.000 de voluntari, iar în judeţul nostru au fost înregistrate peste 3.500 de persoane care au dorit să lase în spatele lor un Arad mai curat. Oameni de toate vârstele, de la copii de clasa întâi şi până la pensionari, de toate categoriile sociale, de la deţinuţi şi până la oficialităţi din administraţie, jandarmi, poliţişti sau pompieri, toţi au pus mână de la mână şi au adunat sute de tone de gunoaie. Vizate au fost, în special, locurile de agrement, vizitate de arădeni pentru petrecerea timpului liber.
Cei 3.500 de voluntari au reuşit să adune în numai câteva ore peste 7.000 de saci de gunoi din toate zonele verzi din afara localităţilor de pe întreg teritoriul judeţului. „În municipiul Arad şi în împrejurimi au activat echipele care au acţionat pe jos. Echipele care au fost pe biciclete au fost repartizate la distanţe de maximum zece kilometri de Arad, iar cei care s-au folosit de maşinile personale pentru a se deplasa au fost trimişi în afara municipiului, dar pe o distanţă de maximum 25 de kilometri”, a declarat Ioana Son, cordoonatorul judeţean al campaniei. Alţi voluntari care au fost trimişi în zone mai îndepărtate pentru a aduna deşeurile au fost transportate cu autobuze şi microbuze puse la dispoziţie de către Compania de Transport Public.
Au fost şi zone mai curate pe teritoriul judeţului, zone unde nu au putut fi întocmite hărţi ale deşeurilor. Dar pentru a nu lăsa nimic în urmă, voluntarii au „periat” marginile drumurilor, malul lacurilor, albiile râurilor şi traseele turistice. „Am făcut tot posibilul să nu lăsăm nicio zonă din judeţ murdară”, ne-a spus Ioana Son.
Interes din toate părţile
Cum campania „Let’s do it, România!” a avut nevoie de susţinere cât mai mare, coordonatorii au apelat şi la instituţiile publice. Şi au primit răspuns pozitiv de la toate. Pentru ziua de curăţenie naţională s-au mobilizat PrimăriaArad, Consiliul Judeţean Arad, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad, Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul dePoliţie Judeţean Arad – Serviciul de Intervenţie Rapidă, Penitenciarul Arad şi Administraţia Naţională „Apele Române”.
Fiecare dintre instituţii şi-a trimis reprezentanţi pentru a pune umărul la curăţenia generală. Au participat peste 40 de jandarmi, 14 deţinuţi din penitenciar şi zece cadre ale închisorii şi 210 pompieri din întreg judeţul. Jandarmii au reuşit să adune aproximativ 150 de saci de gunoi în numai câteva ore din zona lacului din Pădurea Vladimirescu. Pompierii au adunat în total 515 saci plini cu pet-uri şi alte deşeuri lăsate în zonele de agrement, iar deţinuţii în tandem cu agenţii de la penitenciar au „periat” zona şoselei de centură a municipiului.
Acţiune şi la anul
Organizatorii campaniei au ajuns la concluzia că arădenii se pot mobiliza exemplar când vine vorba despre acţiuni de amploare. Iar acest lucru pare a fi valabil la nivelul întregii ţări. Ţinând cont de interesul manifestat faţă de curăţenia judeţului nostru, organizatorii sunt hotărâţi să facă din „Let’s do it, România!” o adevărată tradiţie. „Prin prisma desfăşurării evenimentelor de sâmbătă ne dorim ca pe viitor să transformăm acest proiect într-unul anual şi aşteptăm ca toţi arădenii să participe activ la protejarea şi păstrarea mediului înconjurător”, a mai adăugat Ioana Son.
Succes total
Atât organizatorii campaniei, cât şi participanţii la curăţenia naţională au tras linie, au analizat şi au constatat că ziua de sâmbătă a fost una reuşită, iar acţiunea a fost un real succes.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!