Misterul a plutit mereu în jurul imobilului cu arhitectură grecească situat în curtea Grupului Școlar Industrial ”Aurel Vlaicu” Arad. Imobilul este vizibil de pe bulevardul Dragalina, iar arădenii au aflat, de-a lungul anilor, că a fost construit de masoni, pentru a le servi drept templu. Pentru că nu este accesibil din stradă, fiind într-un perimetru închis al școlii, curioșii nu au avut ocazia să intre pentru a vedea ce se întâmplă înăuntru. Clădirea este oricum mai mult încuiată, servind doar anumitor activități ale școlii.
Pentru a spulbera misterul din jurul acestei cădiri, am cerut permisiunea conducerii liceului de a fotografia interioarele.
Sală de sport și sală festivă
Contrar așteptărilor multora dintre arădeni, templul nu mai găzduiește de mult întâlniri ale masonilor. Doar ocazional, o dată la câțiva ani, vin în vizită masoni sau folosesc sala festivă pentru vreo ședință. Ultima dată s-a întâmplat în 2016.
Templul a devenit un fel de anexă a liceului. Dar o anexă care iese ușor în evidență prin arhitectura deosebită, mai ales că, în urmă cu opt ani, imobilul a fost renovat.
Clădirea este a municipalității și este administrată de școală. Imediat ce intri, pe hol se pot observa desene și picturi ale elevilor, dar și câteva exponate cu tematică specifică profilului liceului, cum ar fi macheta unui stâlp de electricitate sau un aparat de radio vechi.
La parter funcționează o sală de sport, vestiare și un cabinet medical. La etaj, există o sală de festivități generoasă, care era locul de ședințe ala masonilor. A fost restaurată și păstrează elemente din arhitectura originală. Acum, cele mai importante evenimente ale școlii au loc în această sală.
Tot la etaj se mai află o bibliotecă, o sală de informatică și o sală în care au loc diverse activități ale elevilor. Toate la un loc formează Centrul de Documentare și Infomare al liceului, care ocupă de mulți ani Templul masonic.
Scurt istoric
Conform www.aradcityguide.ro, în urmă cu mai bine de un secol, orașul nostru a avut un important rol în masonerie, fiind al doilea centru masonic din țară după Cluj. Masonii arădeni și-au construit propriul templu, care a fost inaugurat în 1905. Impunătoarea clădire a servit inițial ca sală de ceremonii a Lojii ”Concordia”.
Terenul pe care a fost ridicată clădirea a aparținut Şcolii Populare de Arte şi Meserii, fiind cumpărat în 1902. Proiectul arhitectural a aprținut unuia dintre membrii marcanți ai Lojii, arhitectul Emil Tabakovics.
Templul a intrat în proprietatea statului în 1940 și a rămas cea mai bine conservată clădire masonică din România, fiind declarată monument istoric.
Citiți principiile noastre de moderare aici!