Greu de crezut, dar adevărat: pentru că fie nu au muncit la timp, fie au uitat de propriile contracte şi datele în care acestea expiră, fie nu le-a ieşit socoata de acasă cu cea din târg, fie procedurile sunt prea lungi, angajaţii Primăriei Arad au lăsat Aradul de vineri, 31 martie, fără salubrizare stradală. Mai exact, nimeni nu are, pe contract, dreptul să mai măture străzile şi să mai strângă gunoiul de pe străzi. De luni, deja, imaginile surprinse de cititorii noştri, pe străzile din Arad, te făceau să mergi cu gândul la Napoli, şi la lunile în care italienii de acolo au stat cu gunoiul în faţa casei. Iar comentariile arădenilor te puneau pe gânduri: unde se va ajunge?
SC Polaris M Holding, care timp de ani de zile a asigurat atât curăţenia de pe străzile oraşului, cât şi deszăpezirea stradală şi salubrizarea menajeră, a rămas fără contract valabil încheiat cu Primăria Arad, chiar vineri, pe 31 martie 2017. Ultima prelungire a contractului de salubrizare stradală a avut loc în anul 2014, actul fiind valabil până pe 31 decembrie 2016.
Pentru că nu mai putea fi prelungit pe baza legii, acesta atingând maximum de prelungire permis de legislaţie şi pentru că Primăria nu finalizase licitaţia pentru a desemna un nou operator pentru salubrizare stradală, Polaris M Holding a asigurat continuitatea serviciului încă 90 de zile, aşa cum impune legea.
Cele 90 de zile au expirat vineri, 31 martie şi, cum pe legislaţie, nu mai exista vreun drept în privinţa salubrizării stradale, Polaris M Holding a anunţat Primăria Arad că, în baza celor semnate de părţi, contractul dintre ei a expirat.
Firma s-a văzut nevoită să recurgă şi la concedierea colectivă a angajaţilor care lucrau pe salubrizarea stradală, aceştia intrând în preaviz.
Din informaţiile pe care le-am primit, confirmate de mai marii Primăriei Arad, Municipalitatea a rugat firma să facă curat, la modul voluntar, adică fără bani şi contract, până când licitaţia pentru desemnarea noului operator va fi finalizată iar firma care va mătura prin oraş va fi desemnată.
Mai marii societăţii Polaris au refuzat însă propunerea de voluntariat în condiţiile în care firma participa la licitaţia cu pricina, iar realizarea unei operaţiuni de gen fără contract ar fi putut fi considerată o măsură care să vină în avantajul lor.
În tot acest timp, al negocierilor, calculelor, căutării de soluţii, disperărilor, concedierilor colective, declaraţiilor publice şi posibilelor drame familiale, gunoiul creştea pe străzile oraşului. Miercuri dimineaţa, acesta a dispărut, însă.
Cum? Primăria susţine că a găsit voluntari care să adune gunoiul, dar şi că i-a mutat pe cei care beneficiază de ajutor social de la Municipalitate la măturat stradal. Mai marii executivului local spun că nici nu vor mai fi probleme de gen pe străzi până prin 18-19 aprilie, când licitaţia ar trebui să fie încheiată iar câştigătorul stabilit, chiar dacă nu se va vorbi în tot acest timp de o curăţenie de genul celei pe care firma constănţeană Polaris reuşea să o facă zi de zi, chiar şi în zilele libere şi în cele de sărbătoare.
Într-un comunicat remis presei, Primăria Municipiului Arad a revenit cu informaţii şi susţine că a iniţiat, încă de la începutul acestui an, o procedură de licitaţie deschisă în vederea atribuirii unui nou contract şi că se estimează că semnarea noului contract va avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie, dacă nu vor fi înregistrate contestaţii. Ba, mai mult, se spune că „deoarece procedura de licitaţie deschisă nu a fost finalizată, municipalitatea va asigura curăţenia stradală cu resurse proprii şi cu sprijinul operatorilor care asigură întreţinerea spaţiilor verzi deoarece majoritatea coşurilor sunt amplasate adiacent zonelor verzi. Această activitate corelată cu programul de curăţenie de primăvară nu presupune costuri suplimentare”. Sau că „în paralel cu aceste demersuri şi până la finalizarea licitaţiei deschise, Primăria Municipiului Arad, a iniţiat o procedură în regim de urgenţă pentru încheierea unui contract de salubrizare stradală astfel încât să fie asigurat un standard minim de curăţenie a oraşului”.
Cât de gravă fost problema gunoiului?
Cât de gravă a fost situaţia? Cât de gravă este în continuare? Destul dacă ţinem cont că deja arădenii din societatea civilă şi nu numai au decis să creeze un eveniment pe facebook în care îi invită pe arădeni să se răzbune pe lipsa de pregătire a celor din Primărie care se ocupă de acest subiect şi să ducă gunoiul lor menajer în faţa Primăriei din 5 aprilie până pe 18 aprilie.
Atât de gravă a fost situaţia încât suntem siguri că au fost făcute şedinţe peste şedinţe la Primăria Arad pentru a se ajunge la o soluţie de compromis care să nu fie în afara legii. Noi sperăm că situaţia a fost percepută atât de grav încât să fie traşi la răspundere cei vinovaţi că s-a ajuns în situaţia în care Aradul să rămână chiar şi trei zile fără curăţenie pe străzi şi cel puţin o lună, ba chiar mai mult în cazul în care licitaţia şi câştigătorul ei vor fi contestate, fără firma care să execute operaţiunile de salubrizare stradală. Vor fi găsiţi vinovaţii pentru această situaţie nedorită? Ce departament din Primărie va răspunde pentru gunoiul de pe străzi? Se vor da cu adevărat sancţiuni pentru situaţia creată?
Citiți principiile noastre de moderare aici!