Reprezentanţii Primăriei Arad au declarat luni, pentru AGERPRES, că unele companii au cerut termen prelungit pentru depunerea ofertelor din cauza perioadei vacanţei şi a documentaţiei laborioase la care trebuie să lucreze.
“Ofertanţii au solicitat prelungirea termenului de depunere întrucât documentaţia este complexă. Fiind şi perioada concediilor de odihnă, operatorii economici au probleme în elaborarea ofertelor şi contractarea partenerilor externi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.
Conform SEAP, termenul iniţial de deschidere a ofertelor era 11 august 2023, însă această dată a fost modificată între timp şi în sistemul de achiziţii publice.
Licitaţia este organizată atât pentru proiectare, cât şi pentru execuţia lucrărilor în cadrul proiectului “Sursă de producere energie termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă la CET Hidrocarburi SA”, finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Valoarea estimată a contractului este de 402.172.105 lei fără TVA. Din această sumă, serviciile de proiectare reprezintă 9.523.800 lei fără TVA.
Criteriul de atribuire este “cel mai bun raport calitate – preţ”, iar contractul va avea o durată de 30 de luni.
În luna februarie, primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, şi conducerea CET Hidrocarburi au anunţat că, după şase decenii, se va renunţa la tehnologia sovietică, prezentând proiectul de retehnologizare.
Primarul declarase că, peste trei ani, CET Hidrocarburi va avea o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă, formată din trei motoare termice pe gaz natural şi o staţie electrică de transformare. Complexul va asigura producţia de agent termic şi energie electrică pentru vânzare, iar în câţiva ani ar urma să fie recuperată investiţia făcută din bugetul local, care reprezintă aproximativ 38% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
“Finanţarea europeană nerambursabilă este de 62% din proiect, iar partea Primăriei e de circa 38%. Sunt convins că, în urma licitaţiei, suma pe care trebuie să o punem noi, care nu e deloc mică, de peste 30 milioane de euro, va scădea. Dacă luăm în calcul că doar energia electrică care se va vinde într-un an de zile poate depăşi 30 de milioane de euro – sau să nu fie un an, să fie trei în trei ani de zile recuperată investiţia noastră – cred că este o afacere bună pentru arădeni. Este o investiţie absolut necesară, care va avea ca rezultat furnizarea agentului termic la un raport preţ-calitate atractiv”, spunea primarul.
Directorul CET Hidrocarburi, Victor Ciulean, precizase că tehnologia actuală este de origine sovietică, cazanele, generatoarele şi turbinele fiind din 1964, în timp ce alte instalaţii sunt din 1967.
“Este prima investiţie în instalaţii noi în Arad, până acum tot ce s-a construit a reprezentat mici modernizări. Noile instalaţii vor reduce foarte mult noxele, emisiile de carbon, şi estimăm că preţul de producere a gigacaloriei va fi mai mic de jumătate din cel actual”, declarase Victor Ciulean.
CET Hidrocarburi Arad plăteşte anual 4,5 milioane de euro pentru certificatele verzi, iar după retehnologizare, suma plătită va fi de cel mult un milion de euro, conform responsabililor.
Noua centrală va avea capacitatea de 10,3 MW electric şi 9 MW termic, iar tehnologia va permite folosirea gazului sau a unui amestec de gaz cu 20% hidrogen, caz în care emisiile de carbon ar fi şi mai mici.
Centrala funcţionează pe acelaşi amplasament din 1897, dar în urmă cu un secol se producea doar energie electrică rezultată din arderea de cărbune, în timp ce instalaţiile actuale produc prin arderea gazului.
CET Hidrocarburi, având ca acţionar 100% Consiliul Local Municipal Arad, mai are aproximativ 20.000 de locuinţe racordate, faţă de 43.000 în 1990, însă, după retehnologizare, administraţia locală intenţionează să înceapă o campanie de readucere în sistem a locuinţelor debranşate de-a lungul anilor.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xin iarnA ASTA VOR FI DEJA FACUTE MODERNIZRILE?…AR FI FRUMOS…ANUNTAT SA NU MAI TREACA LUMEA PE INSTALATII DE GAZ…BANI ARUNCATI, MA REFER LA CEI CU VENITRUI MAI MODESTE
CET = gaura neagra (finaciara), de calibru mare. Chiar nimeni nu-si da silinta ca sa sprijine incalzirea individuala electrica (panouri solare) sau pe gaz metan, mai alesc ca va urma sa fie imbogatit cu hidrogen ? Si asta cu banii beneficiarilor individuali, nu de la oala comuna, care are “n” gauri. Unde mai pui ca in zona exista si resurse geotermale, materie pri a pentru biogaz etc.
-
Avem intregi asociatii de locatari sau grupuri de locatari care se uita la panouri solate ca la magie. Dupa gasesc cele mai elaborate scuze sa nu se apuce de proiecte. Asta daca prin magie nu dispar iar fondurile. Parca suntem in epoca de piatra cu technologia in orasul asta.
O SA FIE MAI IEFTINA GKAL ?????
-
Teoretic da, va fi mai ieftina dat fiind faptul ca prin arderea gazului se va produce si energie electrica acoperind astfel o parte din costurile cazului sau cel asa ar trebuii sa fie daca vorbim de un cet cu tehnologii mai noi
Decât fiţe de centrale pe gaz, care oricum vor fi interzise in eu, foarte bine investit in termoficare moderna la oraş!!! NU SE MAI DE BRANSEAZA LUMEA!!