ARAD. Noul Cod Rutier care ar urma să fie promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă a speriat şi revoltat mulţi şoferi cu sancţiunile sale foarte mari. Noul Cod prevede o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile şi o amendă maximă pentru şoferi de 9.600 lei. Cea mai aspră sancţiune din noul Codul Rutier, suspendarea permisului pentru doi ani, va fi aplicată pentru accidente grave cauzate de consumul de alcool, depăşirea cu peste 60 km/h a limitei de viteză, circulaţia pe contrasens, trecerea nepermisă a căii ferate sau şofatul fără carnet sau cu carnet suspendat. Trebuie spus că adoptarea noului Cod rutier a fost amânat, însă, de Guvern, după o discuţie în şedinţa de miercuri.
O parte dintre şoferi spun că amenzile sunt aberante, o parte par să fi acceptat înăsprirea regulilor şi pedepselor, însă cei mai mulţi dintre conducătorii auto hulesc noile (şi marile) sancţiuni.
Şoferii vor greşi mai puţin
Comisarul şef Dorin Goilean, şeful Poliţiei Rutiere Arad, crede că, odată cu punerea în aplicare a noului Cod Rutier, conducătorii auto vor greşi cât mai puţin în trafic, iar numărul accidentelor rutiere va scădea – acesta fiind şi obiectivul principal al Poliţiei Rutiere Arad. „Din punctul nostru de vedere, orice întărire a autorităţii poliţistului e binevenită, în special întărirea autorităţii poliţistului rutier, care poate duce la scăderea accidentelor rutiere. Lucru care ne interesează cel mai mult”, a declarat comisarul şef Dorin Goilean.
Acesta este de părere că perioadele de suspendare a permisul auto sunt cele mai aspre dintre sancţiuni. Apropo de amenzi, de menţionat este faptul că au fost foarte puţine situaţiile în care poliţiştii rutieri i-au amendat pe conducătorii auto cu amenda maximă şi că există posibilitatea, şi foarte mulţi dintre şoferii amendaţi profită de ea, achitării în 48 de ore a amenzii, dacă ea este aplicată între limitele minime şi maxime, ceea ce duce la reducerea ei la jumătate din minim. Adică, dacă şoferul achită amenda primită în 48 de ore, el plăteşte jumătate din minimul sancţiunii.
Faptul că sancţiunile pentru depăşirea vitezei legale de deplasare i-a băgat în sperieţi pe unii şoferi este justificată prin aceea că principala cauză generatoare de accidente rutiere este viteza excesivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!