Anunțată ca unul dintre proiectele de anvergură ale Aradului, revitalizarea zonei Mărului a cunoscut, pe parcursul administrației 2016-2020, în afara semnăturii finale puse pe proiect, doar niște semnări de protocoale, noi și noi termene și mult optimism din partea mai marilor orașului. De întâmplat însă, nu s-a întâmplat mai nimic care să ne facă și pe noi, cetățenii Aradului, să îmbrățișăm optimismul aleșilor locali privind soarta uneia dintre cele mai infecte zone din municipiu. Ba mai mult, în scurta noastră incursiune în zonă, am găsit aceeași mizerie care domnește acolo de ani de zile, aceiași oameni amărâți, aceleași personaje dubioase, dar mai ales aceiași copii pentru care igiena, educația, dreptul la un alt viitor decât cel al părinților lor sunt noțiuni total necunoscute.
Proiect de 4,7 milioane de euro
„Revitalizarea Zonei Strada Mărului și Amenajarea ca Zonă de Agrement” este un proiect în valoare de aproape 4,7 milioane de euro, prin care un teren degradat din municipiul Arad va fi transformat într-un punct de atracție cu numeroase facilități de petrecere a timpului liber și relaxare pentru locuitorii urbei: terenuri de sport, zonă împădurită de camping, spații de joacă pentru copii, luciu de apă, piste pentru biciclete etc. Sunt propuse intervenții pe o suprafață de aproximativ 282.000 de metri pătrați, zonă care va trece prin acest proces de reconversie. Investiția are drept scop asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru locuitorii municipiului, prin crearea noii zone de agrement și recreere, creșterea suprafețelor verzi, concomitent cu reducerea nivelului de poluare și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea aspectului estetic al orașului”, se arată în informarea primită de la Primăria Municipiului.
Optimism de edil
Nimic n-a schimbat însă fața Mărului în ultimii ani, cu excepția panoului afișat în „gura” străzii și care anunță costul lucrărilor, sursele de finanțare și data limită de finalizare a proiectului, adică 31.05.2021.
Într-o conferință de presă de la sfârșitul lui 2018, pe-atunci viceprimar al Aradului, Călin Bibarț declara: „dacă toţi paşii legali sunt în parametri normali – mă refer în primul rând la licitaţia pe care încercăm să o demarăm în cursul lunii ianuarie a anului viitor (n.n. 2019) –, la jumătatea anului 2019, cel târziu peste un an sperăm să demareze lucrările. În trei ani de zile, proiectul ar trebui să fie finalizat.”
De-atunci au trecut aproape doi ani, fără să se fi mișcat ceva: mormanele de gunoaie sunt tot acolo, strada arată exact la fel, dinamica locului a rămas neschimbată de planurile administrației.
Singurul pas important făcut aici a avut loc în luna iulie a lui 2019, prin semnarea contractului de finanțare pe acest proiect de către primarul interimar Călin Bibarț și directorul ADR Vest. Cu mult optimism, și de această dată, edilul local declara: „mă bucur că am reuşit astăzi să obţinem finanţarea şi începem celelalte două mari bătălii: o dată, eliberarea terenului ca să poată începe lucrările şi, apoi, licitaţiile pentru a putea avea câştigător şi a putea semna contractul şi abia din acel moment să demareze lucrările şi să putem spune că în doi ani de zile putem inaugura. Sper să nu fie multe contestaţii şi să avem contract cât mai repede. Cu un pic de noroc şi de şansă, eu sunt optimist, la anul (n.n. 2020) chiar să înceapă lucrările”.
Soluțiile de relocare – inexistente
Cele două „bătălii anunțate” – eliberarea terenului și licitațiile – mai au de așteptat, pentru că, deocamdată, nici în acest sens nu s-a întâmplat nimic, deși la începutul acestui an se vorbea despre evacuarea celor care locuiesc pe strada de poveste. Licitațiile nu au avut încă loc, iar despre relocare numai de bine, întrucât nu s-au identificat soluții nici până astăzi.
Potrivit Primăriei, „soluția de relocare va fi stabilită în conformitate cu Ordinul nr. 3494/2020 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și de elaborare și actualizare a documentațiilor de urbanism, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, nr. 233/2016. Momentul relocării va fi stabilit numai după alegerea soluției de relocare.”
Cât privește repartizarea de locuințe sociale pentru cei de acolo, primăria nu exclude această variantă, dar deocamdată nu a fost stabilită soluția de relocare, așa că… Pentru neînceperea lucrărilor, pot fi găsite o serie de explicații, dar faptul că municipalitatea nu are încă un plan viabil pentru relocarea oamenilor de pe Mărului, poate spune multe despre competența celor responsabili cu punerea în aplicarea a proiectului de milioane de euro. Cum lucrările trebuie începute cât mai curând – adică anul acesta – finanțarea fiind obținută în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 – rămâne de văzut care va fi soluția pe care administrația locală o va scoate „din pălărie” pe ultima sută de metri.
Termen nou
Cum era de așteptat, avem și un nou termen pentru Mărului. Dacă termenul inițial de finalizare era 31.05.2021, termenul înaintat acum de primăria municipiului este primăvara anului 2022, iar lucrările vor începe în această toamnă. În prezent proiectul tehnic este în fază de avizare și autorizare și se pregătește achiziția de lucrări, spun cei de la primărie. Dacă execuția proiectului nu se încadrează în termenul inițial, ceea ce e clar pentru toată lumea, se va solicita o prelungire, care nu poate fi mai mare de nouă luni, potrivit biroului de presă din cadrul primăriei. Prin urmare, termenul limită până la care toate lucrările ar trebui finalizate este 28 februarie 2022.
Curg protocoalele
Acesta nu este singurul proiect fluturat în ochii arădenilor ani la rând, fără să se fi mișcat însă un deget pentru realizarea lui. Se semnează protocoale, studii de fezabilitate, proiecte, se fac conferințe de presă în care se anunță pompos noi „viziuni”, timp în care orașele din jurul nostru, cu care ne place să ne comparăm, par să ne-o fi luat înainte la mai toate capitolele.
Finanțat prin FEDR
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.
Trimite articolul
Xeu as pune cativa din edili sa locuiasca flotant acolo macar 2-3 luni sa vedem ce fac
Am spus de la bun inceput…Sunt sute de persoane acolo, nu ai cum sa scapi de ele doar pocnind din degete! Primaria va face un compromis si vor fi mutati intr-unul din cartierele orasului, iar atunci, evident, va incepe scandalul!
-
veritas, cum sa mute salbaticiunile alea in vreun cartier ?!? Vezi ce au facut din casele primite de la ULAL in zona Boul Rosu catre Alfa ?
Bidonvillul ala unde isi duc veacul traficantii,golanii, cersetorii si hotii veniti de pe alte meleaguri ale tarii, plus imigranti clandestini, ar trebui de urgenta ras de pe fata pamantului . Tot ce e acolo e ilegal si daca ceva e autorizat , e autorizat prin coruptie si ilegalitati mascate. Aradenii doresc si cer vehement sa dispara infectia aceea, sa poata face in siguranta plimbari si excursii la padure, pe lunca si la fosta insula, acum peninsula a treia .
Relocati-i inapoi in sudul si estul de unde au venit fara numar din cauza tolerantei celor de la inspectia in constructii si a organelor de ordine ! Oare pentru ce au facut asta ?!?
Dacă aleșii noștri nu reușesc să rezolve problema Mărului să iasă din politică. Să lase pe alții, poate cu oameni noi avem noroc.