Al doilea proces de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Nicolae Ioțcu a fost înregistrat în septembrie 2017, dar nici până astăzi nu a început judecarea pe fond. Din luna mai 2018, de când procesul a fost mutat de la Tribunalul Timiș la Tribunalul Arad, au avut loc nouă amânări. Ultima este din 15 ianuarie 2019, motivul fiind acela că anumite informaţii solicitate de judecător de la o instituţie nu au fost puse la dispoziţia instanţei. De altfel, şi în 19 decembrie s-a decis amânarea judecăţii din cauză că SRI nu a trimis informaţii solicitate de câteva luni.
Pe parcursul întâlnirilor cu judecătorul, avocaţii lui Ioţcu au solicitat şi ei amânări, invocând diferite motive, care nu pot fi date însă publicităţii pe perioada în care procesul se află în faza camerei preliminare.
Următoarea încercare de judecare va avea loc în 12 februarie, dată până la care se speră că vor fi primite informaţiile solicitate.
Amânări şi la Timişoara
Pe perioada desfăşurării procesului la Timişoara, judecătorul de cameră preliminară a avut aceeaşi problemă cu SRI. A trimis trei adrese către serviciul secret, căruia i-a cerut să comunice dacă a efectuat interceptări în dosarul penal 76/P/2015, în perioada 28.05.2015-29.05.2015. ”În caz afirmativ, în baza cărui act procesual au fost efectuate aceste înregistrări?”, întreaba instanța.
În continuare, răspunsul este important pentru Ioțcu. Apărătorii săi vor să știe dacă DNA a strâns probe cu ajutorul unor interceptări efectuate de SRI, care ar putea fi declarate ilegale și, astfel, neadmisibile în instanță.
Acuzaţiile
În acest al doilea dosar al lui Ioţcu instrumentat de DNA, fostul şef al CJA este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi trafic de influenţă. În cauză mai sunt acuzați omul de afaceri Ioan Teodor Faur (cumpărare de influenţă în formă continuată) și Adrian Ionescu Marius (cumpărarea de influenţă).
Potrivit DNA, în perioada mai-iunie 2015, fostul preşedinte al CJ Arad, printr-un intermediar, a pretins şi primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei (25.000 lei de la Faur şi 10.000 lei de la Adrian Ionescu Marius), bani ce urmau a fi folosiţi pentru realizarea unei campanii de imagine pentru Ioțcu.
„Sumele respective au fost pretinse şi primite de inculpatul Ioţcu Petru Nicolae pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor din subordine, în legătură cu derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Arad cu societăţile reprezentate de inculpaţii Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius (recepţia şi plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad a sumelor necesare plăţii lucrărilor contractate/executate precum şi facilitarea atribuirii altor contracte de achiziţii publice)”, anunţa DNA în septembrie 2017.
Prima condamnare, patru ani
Nicolae Ioţcu a fost trimis în judecată prima dată în august 2015, pentru trafic de influenţă. DNA l-a acuzat că a cerut 40.000 de euro de la firma Medicare pentru a-i asigura câştigarea unei licitaţii privind stabilirea furnizorului de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, contract în valoare de 1.600.000 de euro.
În iunie 2017, Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat definitiv în acest dosar și a respins apelul formulat de Ioțcu împotriva sentinței Tribunalului Timiș prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!