Problemele nu ocolesc nici măcar firmele cu tradiție de zeci de ani, firme ce au rezistat pe piață chiar și în condiții greu de imaginat. Acum, însă, se pare că le-a ajuns cuțitul la os, iar insolvențele și falimentele firmelor de răsunet sunt tot mai multe. După ce anul trecut a intrat în insolvență compania Astra Vagoane Arad – Marfă, ieri la Tribunalul Arad și-a cerut falimentul și compania AMARAD.
Problemele companiei par să fie unele cu vechime, cel puțin referitor la datoriile către bugetul de stat. Compania arădeană a adunat datorii de câteva milioane la Fisc, conform datelor publicate pe pagina de internet a Agenției Naționale pentru Administrarea Finanțelor Publice, iar dobânzile și penalitățile au făcut ca suma totală datorată să crească simțitor. Cert este că problemele companiei au apărut în special pe parcursul anului 2011, întrucât potrivit ultimului bilanț public aferent anului 2010, compania avea profit.
Data de 8 martie a fost data la care AMARAD a decis să înregistreze dosarul de faliment la Tribunal Arad, primul termen fiind chiar ieri. Procedura falimentului a fost deschisă pe baza Legii 85 din 2006, articolul 27, aliniat 5, urmând ca Tribunalul să stabilească un judecător sindic, iar mai apoi să se întocmească un tablou al creditorilor.
Datorii la stat
Compania AMARAD a adunat peste nouă milioane de lei datorie la bugetul de stat. Din suma totală de 9.341.423 lei, peste patru milioane reprezintă doar dobânzile și penalitățile. Cele mai mari sume de bani trebuie achitate de către AMARAD pentru Taxa pe Valoarea Adăugată – 4.199.146 lei, dar și pentru impozitul pe venit din salarii – 1.024.610 lei.
Anul 2010, pe profit
Ultimul bilanț depus de AMARAD și făcut public pe pagina de internet a Ministerul Finanțelor Publice Arad arată că în anul 2010 compania a încheiat pe profit. La acea vreme AMARAD avea active imobilizate în total de 41.084.922 lei și active circulante în valoare de peste 93 milioane de lei, peste 51 de milioane de lei fiind constituite de stocurile companiei. Pe de altă parte, însă, și datoriile firmei aveau o valoare impresionantă: 75.694.863 lei. Societatea avea în medie 379 salariați, dar și o cifră de afaceri netă de 69.320.481 lei. În aceste condiții AMARAD a încheiat exercițiul financiar din anul 2010 cu un profit de 894.891 lei.
Dosare și achitări
Președintele AMARAD, Miron Cheregi, a fost implicat într-un dosar de trafic de influență, însă după ce a fost condamnat în 2010, acum Tribunalul a decis să îl achite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!