Nu s-a încheiat bine procesul în care preşedintele AMARAD, Miron Cheregi, era acuzat de cumpărare de influenţă, că un nou scandal zguduie din temelii credibilitatea firmei arădene. Inspectori ai Consiliului Concurenţei au efectuat inspecţii la sediile şi sucursalele a 17 companii suspectate de o posibilă înţelegere privind participarea cu oferte trucate la opt licitaţii. Printre cele 17 firme se regăseşte şi societatea din Arad. Din informaţiile deţinute de către cei de la Consiliul Concurenţei, licitaţiile ar fi fost organizate de companiile de stat Transgaz şi Romgaz în perioada 2009-2011. „Suspectăm companiile că s-au înţeles atât asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, cât şi asupra modului în care îşi susţineau aceste oferte, astfel încât contractele să fie adjudecate prin rotaţie. În acest caz am colaborat cu DIICOT (n.red. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa o investigaţie de amploare într-un domeniu sensibil cum este cel al gazelor naturale”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Din informaţiile adunate de către ofiţerii DIICOT, se pare că licitaţiile incriminate au vizat atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor. Valoarea totală a licitaţiilor „cu dedicaţie” este de aproape 100 de milioane de lei.
Riscă amenzi
Societăţile care se dovedesc că au participat la trucarea licitaţiilor pot fi sancţionate cu amenzi foarte mari. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Concurenţei, companiile implicate riscă sancţiuni contravenţionale de până la 10 la sută din cifra de afaceri. În schimb, dacă societăţile vizate cooperează cu autoritatea de control, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri importante ale sancţiunii. „Legea concurenţei 21 din 1996 interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte”, ne-au mai spus cei de la Consiliul Concurenţei. Din păcate, directorul AMARAD nu a fost prezent în oraş şi nu a putut să exprime punctul de vedere al societăţii referitor la acuzaţiile care sunt îndreptate înspre compania din Arad.
Societăţile suspectate
Pe lângă AMARAD, celelalte companii investigate de trucarea licitaţiilor sunt Condmag Braşov, Inspet Ploieşti, Moldocor Piatra Neamţ, TMUCB Bucureşti, Fluent Gaz Sâncraiu de Mureş, Rominsta Cristeşti, judeţul Mureş, CIS Gaz Sântana de Mureş, TD Williamson Belgia, Habau Pps Pipeline Systems Ploieşti, Cala Târgu Mureş, Instaservice Târgu Mureş, Gascop Târgu Mureş, Posada MED Mediaş, Petrostar Ploieşti, Syscom 18 Bucureşti şi Transelectric Târgu Mureş.
Cheregi, achitat
Compania arădeană AMARAD este una cunoscută organelor de cercetare penală. În urmă cu patru ani directorul societăţii pe atunci, Miron Cheregi, a fost inculpat într-un dosar de corupţie. Procurorii bucureşteni l-au acuzat de cumpărare de influenţă, după ce Cheregi ar fi încercat să obţină contracte de la firmele de stat. După ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au achitat pe Cheregi. Procesul s-a încheiat în luna martie a acestui an.
„Suspectăm companiile că s-au înţeles asupra ofertelor prezentate la licitaţii”, (Bogdan Chiriţoiu)
alin.gherasim@informmedia.ro
Directorul AMARAD, doi ani de închisoare
Citiți principiile noastre de moderare aici!