Locatarul unui bloc amplasat chiar lângă staţia de Ambulanţă Arad susţine că nopţile de vară au devenit de-a dreptul infernale din cauza şoferilor de Ambulanţă care spală autospecialele de intervenţie la ore târzii din noapte, totul petrecându-se la cinci metri de geamul apartamentului.
„Nu se poate dormi. Noaptea la ora două spală Ambulanţa. Într-o noapte au spălat Ambulaţa la ora trei. Ei zic ca vine schimbul la şapte dimineaţa şi trebuie curăţată Ambulanţa. Nu putem dormi. Dau cu furtunul cu apă pe tabla aia de pe maşină şi se aude foarte tare”, susţine A.S. unul dintre locatarii blocului.
Sesizări la Mediu
Bărbatul susţine că a făcut reclamaţie la Garda de Mediu şi la Poliţia Locală Arad pentru ca problema să fie rezolvată deoarece „Ambulanţa nu are autorizaţie ca să spele maşinile acolo şi funcţionează la fel ca o spălătorie auto”. De la Garda de Mediu Arad am aflat că există o asemenea sesizare şi că aceasta „este în termen”.
„Domnul a fost la mine în audienţă şi i-am spus să facă o sesizare scrisă. Pot să vă spun că la două săptămâni de la audienţă, domnul a depus o sesizare în scris, aceasta este în termen şi va fi rezolvată. Nu pot să mă pronunţ acum, când nici nu am ajuns la faţa locului. După ce voi ajunge la faţa locului mă voi putea pronunţa”, a precizat Monica Jitariu, directorul Gărzii de Mediu Arad.
Poliţia Locală în stand by
În ceea ce priveşte sesizarea depusă la Poliţia Locală Arad, ei bine, aici lucrurile s-au mişcat puţin mai repede şi un echipaj din cadrul Biroului Inspecţie Comercială s-a deplasat la staţia de Ambulanţă. Nu s-a dat nicio sancţiune şi asta deoarece, conform legislaţiei în vigoare, Ambulanţele trebuie dezinfectate şi spălate.
„Colegii mei s-au întâlnit cu reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad care le-au arătat că, potrivit legislaţiei în vigoare, ambulanţele trebuiesc dezinfectate şi spălate după transportul pacienţilor”, a declarat Nicoleta Belean, purtător de cuvânt în cadrul Poliţiei Locale.
Dacă la Garda de Mediu şi Poliţia Locală bărbatul a putut să depună sesizări şi să discute cu reprezentanţii instituţiilor, povestindu-le ce se întâmplă în curtea staţiei Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad, ei bine, la directorul acestui serviciu nu ar fi putut ajunge, după cum însuşi povesteşte: „domnul Schill nu ne primeşte. Spune că noi suntem reclamagii”.
Apărată de legislaţie
Pe de altă parte, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad, doctorul Roberto Schill, ne-a declarat că nu ar fi primit nicio astfel de sesizare.
„Şi eu pot să vă spun că am vrut să vorbesc cu primul ministru şi nu m-a primit. Şi ca să lămurim această situaţie, vă spun că, potrivit legislaţiei în vigoare, ambulanţele trebuie spălate şi dezinfectate. Vă dau un exemplu: o femeie însărcinată este preluată şi transportată la spital de ambulanţă, însă pe drum, pacienta naşte. Normal că ambulanţa trebuie dezinfectată. Niciunui pacient care are nevoie de serviciile ambulanţei nu cred că i-ar conveni să vadă urme de sânge în ambulanţă. Nu există prevăzut în legislaţie cum trebuie să fie locul de spălat. Pot să vă spun că există scurgere unde se spală ambulanţele. Noi nu avem activitate de spălătorie auto. Există un orar care pevede că între orele 22 şi 7 dimineaţa nu se spală ambulanţele. Însă dacă este nevoie, după transportul unui pacient cu o boală contagioasă, se face dezinfectare. Ce pot să vă mai spun, ca şi istoric, este faptul că există un locatar în zonă care a făcut nenumărate sesizări, reclamaţii în ceea ce ne priveşte, la Ministerul Sănătăţii”, a declarat doctorul Roberto Schill, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad.
Regulament
Potrivit regulamentului de organizare şi efectuare a măsurilor de dezinfecţie în salonul unităţilor de transport sanitar din dotarea Staţiei Asistenţă Medicală Urgentă şi a utilajului medical din dotarea echipelor asistenţă medicală urgentă „în situaţii de contaminare a salonului autosanitarei şi echipamentului din dotare cu eliminări (materii fecale, urină, mase vomitante) sau cu sânge, locurile contaminate se expun
decontaminarii imediate: în cazul bolnavilor somatici necontagioşi de către infirmierii din cadrul substaţiei AMU. În salonul ambulanţelor destinate pentru transportarea pacienţilor cu maladii somatice neinfecţioase, dezinfecţia profilactică se efectuează la sfârşitul turei şi la necesitate de către infirmierii din cadrul staţiei AMU, sub conducerea lucrătorului medical, pe platforma substaţiei AMU teritoriale, destinată unităţilor de transport sanitar”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!