În România există peste 600 de clădiri clasate în lista monumentelor care sunt în stare de colaps sau precolaps pentru care nu mai există finanțări importante salvatoare, de aceea arhitectul Eugen Vaida inițiază în 2016 “Ambulanța pentru monumente”. Prin acest proiect pilot și-a propus să reunească mai multe organizații cu care, prin cooperare, să resusciteze cât mai multe monumente istorice și clădiri tradiționale.
Arhitecții Eugen Vaida și Diana Belci (reprezentanții Asociației Monumentum, respectiv Asociației pentru Patrimoniu Activ- PACT ) s-au aflat vineri la Arad pentru a prezenta publicului realizările de până acum, mai exact cele 18 intervenții de urgență asupra unor monumente degradate din județele Sibiu, Mureș, Brașov, Maramureș, Sălaj, Alba, Hunedoara, Caraș Severin și Timiș.
Aradul, pe lista „Ambulanței”
Din 2018, proiectul s-a extins în zona Banatului, fiind finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de Arhitectură şi funcţionând independent prin Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT. Dorinţa este ca acesta să fie replicat în viitorul apropiat în cât mai multe regiuni ale țării, iar acum se încearcă extinderea în județul Arad, unde numeroase conace, biserici sau mori își așteaptă salvarea.
Pe lângă obiectivul principal, proiectul își propune și niște obiective secundare importante pentru obținerea unor efecte pe termen mediu şi lung, cum ar fi o mai bună implicare a societății civile și creșterea societății filantropice din România, în prezervarea patrimoniului imobil. Regula după care funcționeaza acest proiect este simplă: “ambulanța” cu voluntarii ajunge acolo unde există cel puțin un sprijin pentru achiziționarea materialelor necesare punerii în siguranță. Cei interesați să doneze, să devină voluntari sau doresc să ia parte în varii forme la această inițiativă, pot găsi mai multe informații pe site-ul www.ambulanța-pentru-monumente.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!