A fost un proiect lansat cu surle şi trâmbiţe, a fost declarat cel mai mare proiect pe fonduri europene din România în sectorul de Sănătate. Ba mai mult, a fost inaugurat cu mare fast chiar săptămâna trecută, cu slujbe religioase şi cuvântări care mai de care mai laudative la adresa celor care s-au implicat în implementarea proiectului. Însă ce nu spune nimeni decât cu jumătate de gură este faptul că suntem pe punctul de a pierde finanţarea europeană pentru modernizarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Judeţean Arad. Proiectul a demarat la finele anului trecut având un termen limită greu de atins: luna decembrie 2015. S-au organizat licitaţii peste licitaţii, au demarat lucrări, s-au încasat bani de către constructor, Consiliul Judeţean Arad a luat împrumuturi pentru a susţine financiar lucrarea, urmând să îşi recupereze banii de la Uniunea Europeană. Dar acum situaţia este sumbră. Şi toate acestea din cauza licitaţiei pentru aparatura medicală, acest „călcâi al lui Ahile” din Consiliul Judeţean. Licitaţia pentru aparatură a fost depusă doar acum, iar termenul până la care pot fi depuse ofertele este 19 ianuarie 2016. Cu vreo trei săptămâni mai târziu decât termenul limită de depunere a documentaţiei la Uniunea Europeană, inclusiv a cererilor de finanţare. „Suntem siguri că vom reuşi să finalizăm proiectul în termen”, spune Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA, în anul 2014. Declaraţiile lui sunt cu totul altele acum.
Ni se trage de la Ioţcu?
Lucrările de construcţii la ambulatoriu s-au finalizat. Chiar au fost inaugurate. Însă autorităţile au inaugurat, în fapt, nişte camere goale. Întrebaţi despre aparatura medicală, cei de la CJA au spus că va fi achiziţionată cât de curând. Au omis, însă, să spun că, probabil, vor fi achiziţionate din bugetul propriu sau din vreun împrumut bancar. Pentru că suntem pe punctul de a depăşi termenele impuse. Surse din cadrul CJA ne-au spus faptul că toate necazurile se trag de la preşedintele Nicolae Ioţcu. „Licitaţia pentru aparatură a fost adjudecată o dată. Dar câştigătoare a fost firma implicată în procesul lui Nicolae Ioţcu, firma al cărei administrator este acuzat de cumpărare de influenţă. Aşa că cei din comisia de licitaţii au decis să anuleze rezultatul şi să reia licitaţia”, ne-au spus cei din CJA.
Însă nu au putut oferi un răspuns şi la întrebarea: de ce a durat atât? Ioţcu a fost arestat în iulie, licitaţia a fost anulată imediat după aceea. Suntem în decembrie şi de abia acum a fost organizată o nouă licitaţie. De ce? Probabil că la această întrebare nu va mai răspunde nimeni. Şi tot nimeni nu îşi va asuma eşecul.
Vrea ajutor de la Centru
Adrian Ţolea, cel care conduce în prezent CJA, a spus că speră că va fi primită o derogare de la Ministerul Dezvoltării Regionale. „Cred că de la minister se poate rezolva problema. Suntem mai multe administraţii în aceeaşi situaţie şi sperăm să primim o derogare”, a spus Ţolea.
Vom prim derogare sau ne vom împrumuta până peste cap să plătim lucrările şi aparatura? Numai timpul ne va oferi răspuns la această întrebare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!