Poliția Locală anunță că o arădeancă a fost amendată, după ce câinele ei, metis al unei rase periculoase, a ieșit din curtea locuinței. „În data de 21.08.2023, polițiștii locali de ordine publică din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au amendat o persoană care a încălcat prevederile Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, lăsând în libertate, fără supraveghere animalul de talie mare deținut, care poate prezenta pericol pentru persoane ori bunuri. Astfel, echipajul din cadrul Serviciului Ordine Publică, Circulație și Parcări 2 care a ajuns la fața locului, în urma unei sesizări transmise de Serviciul Ecarisaj (Gospodărirea Comunală), a constatat prezența unui metis asimilat rasei Rottweiler, pe domeniul public, în fața unui imobil din cartierul Aradul Nou. T.A.N., în vârstă de 40 de ani, a fost sancționată de către polițiștii locali pentru că a neglijat să ia măsurile necesare în vedea împiedicării ieșirii câinelui în afara proprietății. Menționăm că, în urmă cu câteva zile, agenții constatatori au mai verificat zona respectivă, în urma unei semnalări transmise de un vecin și au aplicat un avertisment aceluiași deținător, constatând prezența a doi câini pe domeniul public”, se arată într-o informare a Poliției Locale.
Rase periculoase
„Precizăm că, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii:
categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
De asemenea, prin câini agresivi se înțelege: orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”, au mai precizat cei de la Poliția Locală.
Actul normativ mai sus amintit menționează și faptul că, în situația în care proprietarul nu aplică măsurile necesare pentru prevenirea comportamentului canin agresiv, se poate ajunge până la plasarea câinelui într-un adăpost, în cazul în care starea de pericol este menținută, cheltuielile generate fiind suportate de proprietar/deținător. Proprietarul ori deținătorul care nu respectă prevederile legale se poate alege cu amendă al cărei cuantum maxim este de 3.000 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!