Pesta porcină africană ameninţă din nou judeţul Arad. În ultima perioadă, mai multe focare au fost confirmate în judeţul vecin Timiş, unde sunt afectate atât gospodării cât şi mari crescătorii, urmând să fie ucişi preventiv zeci de mii de porci. În acest context, cei mai mari fermieri arădeni sunt îngrijoraţi şi spun că ar putea recurge la plângeri penale care să îi vizeze atât pe comercianţii ilegali de porci cât şi autorităţile.
Muscă acuză
Omul de afaceri arădean Dimitrie Muscă, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, spune că “însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol”, nu doar afacerile din domeniu, din cauza pestei porcine africane care “începe din nou să se răspândească în ţară”.
“Constatăm că autorităţile nu fac suficient pentru a combate comerţul ilegal de porci, iar pesta începe din nou să se răspândească în ţară. Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi şi avem în vedere să depunem plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care îi vizează pe ei şi pe autorităţile care nu îşi fac treaba. Însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol, pentru că la noi în ţară se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumăm iar restul vine din importuri. Dacă autorităţile nu iau măsuri mai aspre, suntem doar noi crescătorii care avem datoria să facem ceva”, a declarat directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă.
A explodat comerţul online
Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, spune că cel mai mare risc de răspândire a pestei în acest moment este reprezentat de comerţul ilegal de porci şi a admis că aceasta este şi îngrijorarea patronilor, care se tem că fermele le vor fi puse sub restricţii sau chiar s-ar putea confrunta cu boala în propriile crescătorii.
“În judeţul Arad nu avem la momentul acesta niciun focar de pestă porcină africană confirmat, dar în opinia noastră este vorba doar de timp, având în vedere contextul, până ne vom confrunta din nou cu această boală. A explodat şi comerţul online cu porci şi carne de la animale provenite din gospodării. Cea mai mare problemă este circulaţia animalelor fără documente, iar pentru transportul animalelor între judeţe este nevoie de avizul din ambele judeţe, de plecare şi de sosire a animalelor. Deci comerţul de porci vii şi carne de porc provenită din sacrificări ilegale reprezintă principalul pericol pentru transmiterea virusului pestei porcine africane. Considerăm că mistreţii nu mai sunt pericolul principal, pentru că numărul lor a scăzut semnificativ”, a spus Marcel Roşu.
Plângeri penale
Şeful DSVSA Arad a declarat că îngrijorările legate de marile crescătorii îi fac pe patronii acestora să ameninţe cu plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
“Când se constatau focare de pestă porcină africană în exploataţii în care s-au adus animale fără documente sau din care s-au vândut animale fără documente, cea mai mare sancţiune o reprezenta o amendă, respectiv neacordarea despăgubirilor pentru animalele neînregistrate. Acum lucrurile se schimbă. Având în vedere pierderile din industria cărnii de porc, care pot pune în pericol siguranţa alimentară a ţării, proprietarii marilor ferme ameninţă cu dosare penale pe toată lumea, inclusiv pe noi. Acolo unde se vor constata focare de pestă porcină africană şi se va dovedi că animalele au fost cumpărate/vândute fără documente, probabil se vor îndrepta împotriva lor şi vor face plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Un focar poate, pe raza de 10 kilometri, să introducă în restricţii ferme comerciale mari, aducând pierderi economice imense”, a spus Marcel Roşu.
Controale intense
Nemulţumirea unor fermieri legată de autorităţi este că nu s-ar face suficiente verificări pentru prinderea celor în ilegalitate, însă Marcel Roşu spune că numărul echipelor de control depinde şi de numărul poliţiştilor alocaţi, pentru că este vorba de controale comune.
“Facem tot posibilul să fim prezenţi cât mai mult pe teren pentru a depista transporturile ilegale de animale. În paralel, testăm cât de mult putem animalele moarte atât în ferme cât şi în gospodăriile populaţiei, pentru a depista cât de repede se poate virusul şi a preveni astfel răspândirea”, a mai declarat şeful DSVSA.
De altfel, autorităţile sanitar-veterinare din Arad au dublat controalele rutiere pentru prevenirea transportului de porci în urmă cu aproape o lună, când a fost confirmat un prim focar de pestă porcină africană la o fermă din Timiş.
DSVSA face un apel şi către populaţie, pentru a anunţa medicul veterinar în cazul oricăror simptome apărute la animalele din gospodării ce ridică suspiciuni de îmbolnăvire.
Pesta în Arad
Ultimele două focare de pestă porcină africană din judeţul Arad, confirmate în gospodării, au fost închise în luna martie 2022. Totuşi, în ultimii ani virusul a făcut ravagii în judeţ. Din 2019, au fost afectaţi sau ucişi preventiv în focare aproximativ 48.000 de porci domestici din ferme sau gospodării.
În 2021, circa 22.000 de porci au fost ucişi preventiv doar într-o fermă a CAI Curtici în care a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane. Ulterior s-au investit 10 milioane de lei în complex şi repopulare cu porci.
Trimite articolul
Xextraordinar,domnul musca s-a sucit nu mai sint de vina mistretii pentru raspindirea pestei-era si aiurea,erau”focare”in zone unde nu era picior de mistret-acu e devina micul producator care bla,bla,bla,incercati sa intelegeti ca aceste epidemii,ca-i pesta porcina ,gripa aviara etc sint acte de sabotaj,insa-si faptul ca daca un gospodar are ghinionul sa i se imbolnaveasca o gaina sau pui de gripa vin baietii sii omoara tot, nu inteleg sau asta e ordinul ca aceasta gripa aviara nu “sare”de la gaina la gisca sau rata,exista beriera speciilor,inainte vreme cind boala de care mureau gainile sau puii nu avea un nume,se ducea jumate din efectiv si ce raminea avea imunitate naturala iar in urmatorii 3-4 ani nu mai erau probleme,acu mumu imunitate,se pare ca asta se urmareste
Si pesta asta exact înainte de sărbători apare, deja ii al 3lea an când tot asa lovește. Nu era mai simplu sa scoată un vaccin pe viteză, cum au scos și ala de covid?
E facuta intr-adfins si loveste atat in fermele mari cat si in sateni. RTotul ca sa se vanda carnea insipida de import -afacerea unor politicieni corupti
-
Păi și Muscă aduce carne din Polonia.