La două zile după ce Retim Ecologic a preluat colectarea deșeurilor din municipiul Arad și alte 24 de localități, în urma licitației câștigate în cadrul proiectului Serviciu Integrat de Gestionare a Deșeurilor, Garda de Mediu s-a autosesizat și a început controalele. Încă de acum două săptămâni și de la primul control, Garda de Mediu a dispus „să se ia toate măsurile, în regim de urgență, privind colectarea deșeurilor din punctele de colectare și a zonelor adiacente acestora, prin suplimentarea numărului de autospeciale și asigurarea programului de colectare non-stop”. Primul termen impus de Gardă a expirat – 28 aprilie, ora 16.00, iar orașul era la fel de prost salubrizat. Astfel că firma de salubrizare a primit un nou ultimatum, stabilindu-i-se și obligația de a obține în ce mai scurt timp și autorizația de mediu pentru operare Lot 1. Cel de al doilea termen pentru salubrizarea integrală a municipiului Arad a fost 01 mai, ora 20. La expirarea acestui nou ultimatum, Retim s-a ales cu o sancțiune contravențională în valoare de 40.000 lei pentru funcționare fără autorizație de mediu și cu o sancțiune contravențională în valoare de 60.000 lei pentru nerealizarea la termen a măsurii impuse.
Ziua de 2 mai a adus un nou control, stabilindu-se, din nou, un termen de 24 de ore pentru salubrizarea Aradului. Din nou s-au aplicat sancțiuni – 70.000 lei pentru nerealizarea, la termen, a măsurii impuse, urmând ca acțiunile Gărzii de Mediu să continue la expirarea fiecărui nou ultimatum. Pe 3 mai s-a stabilit un nou termen de 24 de ore în care Retim ar fi trebuit să remedieze toate problemele privind salubrizarea Aradului, termen care din nou nu a fost respectat, sancțiunilor anterioare adăugându-i-se încă una cu o valoare de 80.000 lei. Pe 8 mai a avut loc un nou control, cel de al cincilea, iar Retim s-a ales din nou cu o amendă: 90 mii lei. Pe 9 mai, comisarii Gărzii de Mediu au verificat și distribuția de pubele pe care firma de salubrizare le oferea în continuare de la cele 2 centre și nu le distribuia direct către populație.
Amendă de 40 mii lei către ADI Deșeuri
În zilele de 9 și 10 mai a mai avut loc și un control efectuat de o echipă formată din doi comisari ai GNM – Comisariatul General, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară –Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Arad (ADISIGD), unde s-au constatat – cităm din raportul Gărzii de Mediu:
„Nu au fost respectate prevederile Legii 211/2011, motiv pentru care ADISIGD – Arad a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 40.000 lei pentru faptul că a transferat operațiunile de tratare a deșeurilor unui operator neautorizat din punct de vedere al protecției mediului.
La momentul controlului, cele 10 vehicule de colectare a deșeurilor, înmatriculate, erau la sediul RETIM din Arad. Aceste vehicule rulează, dar nu au fost preluate de această societate din cauza problemelor de la partea de suprastructură, conform declarațiilor reprezentanților ADISIGD”. În acest context, s-a luat decizia de a se monitoriza și controla modul de respectare și îndeplinire a obligațiilor contractuale asumate de operator, inclusiv în relația cu utilizatorii, calitatea serviciilor de colectare și eliminare a deșeurilor, modul de administrare, exploatare, conservare și menținere, în funcțiune, dezvoltare sau modernizare a sistemelor de utilități publice, sau a altor bunuri aparținând patrimoniului public și/sau privat al unităților administrativ-teritoriale, asigurarea protecției mediului și a domeniului public, asigurarea protecției utilizatorilor.
În final, după două săptămâni de amenzi și controale, Garda de Mediu – Comisariatul General a concluzionat că „ridicarea deșeurilor în Municipiului Arad este în continuare defectuoasă, fiind observate tomberoane și pubele pline în zonele verificate; la sediul RETIM, reprezentanții societății au declarat că, în Municipiul Arad, se lucrează cu 12 autospeciale + 2 de rezervă, respectiv cu 6 autospeciale în schimbul de după-amiază, iar în celelalte localități din Lotul 1, operează cu 6 autospeciale; în urma controlului efectuat la ADISIGD, vor fi sesizate și alte instituții, care au atribuții specifice să soluționeze o parte din problemele apărute şi care exced atribuțiile GNM , conform legislației în vigoare”.
Amenzilor date către Retim cu o valoare totală de 340 mii lei li se mai adaugă și două sancțiuni de la Direcția pentru Sănătate Publică – 5.000 lei, precum și cele de câteva zeci de mii de lei de la Poliția Locală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!