În perioada Sărbătorilor Pascale, echipele mixte de control au efectuat o serie de verificări în târguri, piețe agro-alimentare și în unitățile de producție și comercializare a produselor alimentare cu caracter specific. Neregulile constatate au fost centralizate într-un material prezentat în ședința lunii mai a Colegiului Prefectural.
lnspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad (DSVSA) au verificat 201 unități (carmangerii, supermarket-uri, piețe agroalimentare, centre de sacrificare temporare a mieilor, unități de procesare, depozitare, valorificare a produselor alimentare de origine animală și non-animală, precum și unități de alimentație pubică) unde au fost identificate următoarele neconformități: manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare în spații neautorizate; depozitare necorespunzătoare; trasabilitate necorespunzătoare.
Pentru nerespectarea condițiilor stabilite de legislația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor au fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 425.800 de lei și a fost reținută oficial, în vederea denaturării, o cantitate de 164,5 de kilograme de carne.
„Precizăm că la nivelul județului Arad au funcționat 7 unități de sacrificare a mieilor, din care 2 autorizate conform Ord. 57/2010, 2 autorizate conform Ord. 35/20 și 3 centre de sacrificare autorizate temporar, unde au fost sacrificate un număr de 1.077 capete. Serviciul de lnvestigare a Criminalității Economice a executat 9 acțiuni interinstituționale, a aplicat un număr de 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 15.000 de lei și a confiscat suma de 573 de lei”, a transmis DSVSA.
Amenzi aplicate de DSP
Direcția de Sănătate Publică Arad a participat la 16 controale comune în piețe agroalimentare și în diferite unități de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale. Conform protocolului pentru delimitarea atribuțiilor de control, competențelor și responsabilităților autorităților în domeniul controlului oficial al alimentelor, au fost verificate condițiile igienico-sanitare de desfacere de produse alimentare. „În urma constatărilor s-au aplicat un avertisment pentru nemontarea sursei de apă cu jet ascendent în incinta pieței și o amendă contravențională în valoare de 5.000 de lei pentru neîntreținerea de către proprietar sau administrator în stare de curățenie a instalației interioare de distribuție a apei potabile”, se arată în raportul DSP.
Fără nereguli mari la producători
Echipele de control din cadrul Direcției Agricole Arad au întocmit un număr de 9 procese verbale de control, fiind făcute verificări pe domeniul legume-fructe în piețele din municipiu și județ unde au fost verificate un număr de aproximativ 220 de producători agricoli care dețineau atestat de producător și file din carnetele de comercializare completate la zi, iar eticheta produsetor agricole a fost conform legislației în vigoare. Au mai fost verificați și 24 agenți economici care comercializau legume-fructe. Pe perioada desfașurării acțiunilor de control nu s-au semnalat nereguli majore.
Sacțiuni și la CJPC
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Arad a verificat un număr de 15 operatori economici, dintre care la 3 au fost constatate abateri. „Principalele abateri constatate: produse cu elemente de identificare și caracterizate incomplete, proceduri nesigure în piețe agroalimentare și neafișarea prețului sau a prețului pe unitatea de măsuri și nu au respectat prevederile Ordinutui 201 12022 privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colectivi. Au fost aplicate unnumăr de 4 sancțiuni contravenționale din care 3 amenzi contravenționale în valoare de 9.000 lei și un avertisment”, au informat reprezentanții CJPC.
Trimite articolul
XMancat carne sintetica Romania , ca aceia este ecologica …