ARAD. Fiecare dintre noi a trecut, fie în calitate de pacient, fie de însoțitor, pe la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) și a avut tangență cu actul medical de acolo și, implicit, cu cadrele medicale. Nu o dată au fost cazurile când cei care s-au prezentat la Urgențe au acuzat timpul mare de așteptare pentru a ajunge la o consultare, la un diagnostic. Se întâmplă aproape zilnic, la orice unitate medicală de acest gen din țară. Pacienții au acuzat, nu o dată, cadrele medicale că îi lasă cu orele în sala de așteptare.
Pentru a evita astfel de situații, Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern (H.G.) care prevede amenzi pentru personalul medical care lasă pacienții ce se prezintă la UPU să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege. Doar că această H.G. există de ceva ani, iar zilele trecute, Guvernul nu a făcut altceva decât să mărească cuantumul amenzilor. Acestea erau prevăzute între 500 lei și 1.500 de lei, în cazul personalului medical și între 10.000 și 15.000 de lei pentru spital. Modificările aduse recent H.G. dublează valoarea acestor amenzi.
Câte asemenea amenzi au fost aplicate cadrelor medicale ale UPU Arad sau Spitalului Clinic Județean Arad? Răspuns: niciuna în ultimul an – semn că ori pacienții nu au poposit prea mult pe holurile de la Urgențe, ori nu s-a înregistrat nicio sesizare privind timpul mare de așteptare. Cine este responsabil cu aplicarea acestor sancțiuni contravenționale? Pentru ca medicii și spitalele unde timpii legali de așteptare pentru preluarea urgențelor să fie sancționați, pacienții nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.
Pe de altă parte, cadrele medicale spun că personalul de la Urgențe este suprasolicitat și subdimensionat, motiv pentru care mulți pacienți sunt lăsați să aștepte pe holurile unității medicale, însă la Arad situația pare să arate mai bine, deși și aici a fost vorba despre un deficit de personal. Și asta pentru că zilele trecute, la Spitalul Clinic Județean Arad, a fost organizat un concurs pentru ocuparea a șapte posturi de asistent medical la Unitatea de Primire Urgențe. Nu este suficient, însă cei șapte asistenți medicali nou veniți reprezintă un început în contextul în care, în medie, în 24 de ore, la Unitatea de Primire Urgențe Arad sunt consultați 200 de pacienți. De aproximativ 200 de pacienți care calcă pragul la Urgențe, în 24 de ore, se ocupă opt medici, 20 de asistenți medicali, cinci medici rezidenți, cinci infirmiere și 10 brancardieri.
De asemenea, ar mai fi de menționat faptul că o parte dintre pacienții care se prezintă la Urgențe nu ar reprezenta cu adevărat urgențe medicale și și-ar putea rezolva problema la centrele de permanență situate pe raza municipiului Arad sau printr-o consultație la medic, programată din timp, scutind astfel UPU.
Timpii de așteptare legali la UPU
Potrivit unui Ordin al Ministrului Sănătății, timpul de triaj al unui pacient odată ajuns la UPU nu trebuie să depășească două minute. Există cinci coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții: cod roșu – resuscitare; cod galben – critic; cod verde – urgent; cod albastru – non urgent; cod alb – consult. Care sunt timpii de așteptare prevăzuți de lege pentru fiecare tip de cod: pacienții cod roșu (resuscitare) – 0 minute; pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau discomfort major) – 15 minute; pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute; pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute; pacienții cod alb (consult) – 240 de minute. Astfel, timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.
Trimite articolul
XImi vine chiar sa rad. Cine constata cu obiectivitate greseala ? Cine o aplica ? Dar cine pedepseste sutele de solicitanti, care vin la UPU ca e deschis si e gratis ?.In mare majoritate, nu cazurile grave fac reclamatii , ci cele mai simple, pentru ca pentru un pacient, sau un apartinator…durerea sa… este urgenta. Asa ca cel cu o fractura inchisa, care poate astepta ore face scandal, ca ” nu e bagat in seama”, la fel o diaree de 2-3 zile care se considera “pe moarte”, sau nenumarate dureri abdominale, etc. Imi pare o HG neserioasa, populista,greu de aplicat, fara sustinere, caci privind obiectiv nu poti judeca un caz, dupa hartii, daca nu vezi situatia in momentul intamplarii ei. lar o reclamatie dupa 3-4 zile e greu de solutionat, caci privind obiectiv nu poti judeca un caz dupa hartii, daca nu vezi situatia in momentul intamplarii ei. Se va ajunge este “scarbirea” cadrelor medicale, care pleaca pe capete in Occident ,unde viata lor va fi mai buna. .
recent mi-a povestit mama ca au chemat salvarea in Semlac pt tatal meu, au fost dusi amandoi la spital in Arad, dupa care ea a fost trimisa pe jos acasa, iar tatal meu in stare grava lasat toata noaptea in agonie pe coridor.
dimineata a fost si el trimis tot pe jos acasa…
daca stiam atunci, sincer chemam politia acolo
De ce nu exista un afis de informare cu timpi de asteptare in holul UPU?!
Sa vada toata prostimea la ce cod te incadrezi si cate este legal sa astepti.
NU se vrea!
Altfel lumea iar trage la raspundere.