Neregulile constatate a făcut ca reprezentanţii ITM să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte modalitatea de întocmire a contractelor de muncă.
Sancţiunile au fost aplicate „întrucât contractele cu oferte ferme de locuri de muncă nu conţineau toate elementele prevăzute de art. 9 alin. 1 din Legea 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate”.
„Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage atenţia tuturor persoanelor interesate care intenţionează să apeleze la agenţii economici care mediază angajarea în străinătate să acorde atenţie deosebită tuturor clauzelor înaintea semnării contractului de mediere, îndeosebi celor care privesc obligaţiile părţilor semnatare”, informează Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.
Registru de evidenţă
Agenţii de ocupare a forţei de muncă se înregistrează la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, în Registrul special de evidenţă al agenţilor de ocupare a forţei de muncă. Menţionăm că o listă a agenţilor de ocupare a forţei de muncă în străinătate, înregistraţi la I.T.M. Arad, este postată pe pagina de internet a instituţiei (www.itmarad.ro), la secţiunea „Munca în străinătate”.
Detalii
Contractele trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente: durata contractului; numărul de locuri de muncă în străinătate pentru care se încheie contractul; funcţia, meseria sau ocupaţia; natura şi durata angajării, condiţiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare; durata timpului de muncă şi de repaus; tariful orar, salariul lunar şi datele de plată a salariului; sporuri, ore suplimentare şi alte drepturi salariale; cazurile în care pot fi urmărite drepturile salariale; durata, modul de acordare şi drepturile băneşti aferente concediului de odihnă; condiţiile de muncă, măsuri de protecţie şi securitate a muncii; posibilitatea transferării salariului în România; asigurarea medicală a angajaţilor români, similar cu cea a cetăţenilor din ţara primitoare; acordarea de despăgubiri angajaţilor români în cazul accidentelor de muncă, al bolilor profesionale sau al decesului; condiţiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei; asigurarea formalităţilor, stabilirea condiţiilor de transport din România în statul în care se asigură ofertele de locuri de muncă şi retur pentru angajaţii cetăţeni români şi membrii de familie care îi însoţesc sau îi vizitează, precum şi suportarea cheltuielilor aferente; taxele, impozitele şi contribuţiile care grevează asupra veniturilor angajaţilor cetăţeni români, asigurându-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuţii de asigurări sociale; obligaţiile angajaţilor cetăţeni români în străinătate.
“Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura includerea elementelor antemenţionate şi în contractul individual de muncă încheiat între angajatorul străin şi angajatul cetăţean român”, precizează reprezentanţii ITM Arad.
În instanţă
Instituţia precizează totodată că nu poate interveni asupra executării sau încetării contractului de mediere, „iar în cazul în care agentul de ocupare a forţei de muncă nu şi-a respectat obligaţiile asumate prin acesta, competenţa de soluţionare a litigiilor revine instanţei de judecată”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!