ARAD. Aceasta este una dintre principalele modificări ale Codului Rutier care vor produce efecte pentru șoferi începând cu 6 februarie, adică de vineri. Conform acestor modificări, amenzile neplătite pot aduce cu ele suspendarea permisului de conducere. De asemenea, purtarea centurii de siguranță devine obligatorie din 6 februarie și pentru pasagerii de pe bancheta din spate a autoturismului.
Obligatoriu va deveni și scaunul pentru copii. Conducătorul auto va fi obligat să se asigure că minorii din autoturismul pe care-l conduce poartă centura de siguranță sau sunt transportați în dispozitive de fixare în scaune de copii omologate, în caz contrar șoferul va fi sancționat cu trei puncte de penalizare la aceasta adăugându-se patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei.
Copiii care au o înălțime de până la 135 centimetri pot fi transportați în autovehicule care au sisteme de siguranță pentru șofer și pasageri numai dacă sunt fixați/prinși cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Aceeași regulă este valabilă și pentru copiii care au peste 135 centimetri înălțime, însă pentru aceștia mai exista și varianta purtării centurii de siguranță. Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate și adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
Pentru șoferii care vor trecere pe culoare roșie a semaforului, modificările Codului Rutier prevăd sancționarea lor cu amenzi de 4.000 de lei. În ceea ce privește vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranță, noile modificări care vor intra de vineri în vigoare prevăd amendă de 1.600 de lei pentru încălcarea acestor norme rutiere. Amenda maximă, adică 9.600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. Tot cu 9.600 de lei vor fi sancţionaţi şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere şi care au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.
Noile modificări ale Codului Rutier prevăd amenzi mari și în ceea ce privește depășirea limitelor de viteză și reținerea permisului auto până la 180 de zile. În cazul în care limita de viteză este depășită cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi cuprinse între 720 şi 1.600 de lei și se ridică permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi cuprinse între 1.680 şi 4.000 de lei, plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!