ARAD. O nouă măsură care face parte din planul Primăriei de combatere a cerşetoriei pe raza administrativ-teritorială a municipiului Arad ar urma să fie luată astăzi, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal. Aleşii sunt chemaţi să aprobe triplarea – de la 100 la 300 de lei – a amenzilor aplicate cerşetorilor.
Proiectul de hotărâre aflat pe masa consilierilor locali prevede că „fapta persoanei de a apela la mila publicului pentru obținerea de bani, prin ocupare de locuri publice cu deteriorarea condițiilor de mediu, estetice sau civice pe raza administrativ-teritorială a municipiului Arad, constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 300 lei. (…) Contravenientul poate achita în termen de 15 zile de la data înmânării procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în prezenta hotărâre, persoanele abilitate să aplice sancţiunea făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.”
În prezent, cuantumul amenzii aplicate cerşetorilor este de 100 de lei, fără posibilitatea de a achita jumătate în 15 zile.
Dincolo de amendă însă, ceea ce va fi şi mai dureros pentru cerşetori este faptul că vor rămâne fără banii obţinuţi din cerşetorie. „Sumele obținute prin săvârșirea faptelor amintite anterior se confiscă şi se fac venit la bugetul local al Municipiului Arad, agenții constatatori făcând mențiune despre cuantumul acestora în procesul verbal încheiat” – prevede proiectul de hotărâre ce se votează astăzi.
La fel ca până acum, constatarea şi sancţionarea cerşetoriei se face de către poliţiştii locali din cadrul Direcției Generale Poliţia Locală Arad, împuterniciți prin dispoziţie de către Primarul Municipiului Arad.
Pentru siguranţa cetăţenilor
„Problema cerșetoriei este complexă și este continuu alimentată de situația socio-economică a populației. Fenomenul este specific aglomerărilor urbane întrucât mediul stradal oferă alternative de obținere a unui venit imediat prin simpla apelare la mila publică. Efectele cerșetoriei pot fi observate adesea pe stradă, fiind un fenomen existent și care se manifestă zilnic în viața orașului. Consider că este fundamental să încercăm diminuarea lui, în scopul obligațiilor pe care le avem, de garantare a siguranței cetățenilor municipiului Arad, cât și să-i descurajăm pe cei care practică cerșetoria, determinându-i să aleagă altă modalitate de a-și asigura existența” – arată primarul Călin Bibarţ în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre.
Trimite articolul
XDe acord cu confiscarea banilor, dar amenda? Cine a venit cu ideea aceasta absurda? Nu-l va plati nimeni…
Goniti odata din oras haitele de vagabonzi si tigani olteni adusi in Arad !
Intrarea in Schengen le rezolva pe toate.
Amenzi pe care nu le vor achita niciodata!Rezolvati odata problema tiganilor agresivi din zona ALFA;voi trimite presei internationale imagini cu debandada de acolo…primarul danseaza in fata primariei iar noi traim intr-un cartier plin de cersetori betivi,agresivi,impertinenti!
Praf in ochii platitorilor de taxe si impozite!
Cel mai logic ar fi sa amendati pe cei ce dau la cersetori !
la 10 amenzi neplatite vor fi pusi sa efectueze munca in folosul comunitatii in contrapartida.
cel putin asa sugerau in zilelel anterioare ca ar fi propunerea de hotarare CLM.
initiativa e buna, ceva trebuie facut pentru ca orasul se sufoca(de vina sunt tot oamenii pentru ca daca nu le-ar da nimeni nu ar fi aici).
Insa sunt curios cum poti dovedi ca cei 30-40-50-100 de lei gasiti sunt din cersetorie? scrie pe ei?
ok ca nu au surse de venit, dar cum dovedesti ca banii aia sunt din cersit?
Poate sunt primiti cadou.
sau o sa gaseasca locuri noi, intunecate, pentru pastrarea banilor, unde nu ii cauta nimeni nici cu manusi- ma indoiesc ca o sa le faca “strip search” ca in America :):):):)
Cel mai bine este ca toti cersetorii sa fie angajati la primarie sau prefectura tot pe post de cersetori, fara amenzi. Fiecare sa aibe un plafon minim de cersit, banii vor intra la prefectura sau primarie si asa cred ca e echitabil pentru toti, ei fiind persoane calificate in domeniu..
si atunci e mai bine cand fura voi le obligați sa fura . mai bine sa fura atunci decat sa cerseasca ca tot una e acuma pentru ei .normal e dreptul omului sa faca fie care ce vrea santem în democrație ce treaba aveti voi cu ei .
S-a gandit cineva si sa le aplice amenzi si celor care le dau bani cersetorilor? Pana la urma este un act de incurajare al cersetoriei de catre cei care ofera bani…
Sa le dea cod fiscal, registru de vinzari si incasari, si sa le confiste numai banii neinregistrati in contabilitate.