Apar primele sancţiuni în cazul căprioarelor găsite moarte pe terenurile agricole din zona Pecica-Peregu Mare-Semlac-Nădlac. După ce ziarul şi site-ul nostru a scos la iveală faptul că zeci de animale, iepuri, ulii sau fazani au murit pe câmpurile din zona Fondului de Vânătoare 8 Pereg şi după ce reprezentanţii acestui fond au anunţat autorităţile, apar şi primele reacţii. Garda de Mediu Arad este prima instituţie care anunţă măsuri luate împotriva societăţilor care administrează terenurile agricole de acolo. „Ca urmare a sesizării reprezentanţilor Fondului de Vanatoare 8 Pereg, cu privire la identificarea de mortalităţi din specia căprior, iepure de câmp şi fazan pe raza UAT Pecica, UAT Semlac şi UAT Nădlac, reprezentanţi ai GNM – CJ Arad, împreună cu reprezentanţi ai IPJ – SAESP Arad, DSVSA Arad şi reprezentanţi ai fondului de vânătoare, s-au deplasat în teren pentru a verifica aspectele sesizate. Ca urmare a verificărilor efectuate pe terenurile agricole, au fost identificate şi ridicate mai multe cadavre de animale din specia căprior, iepure de câmp şi fazan. Cadavrele de animale au fost ridicate de către DSVSA Arad pentru efectuarea de analize în vederea stabilirii cauzei exacte a morţii. În timpul verificărilor efectuate pe terenurile agricole, s-a constatat prezenţa unor produse chimice de culoare albastră aplicate direct pe sol, produse folosite de către societăţi agricole pentru combaterea rozătoarelor”, se arată într-un comunicat de presă al Gărzii de Mediu Arad.
Amenzi pentru firme
Comisarii instituţiei au reuşit să identifice societăţile agricole care administrează acele terenuri şi au aplicat amenzi pentru faptul că otrava nu a fost împrăştiată conform legii. „Au fost identificate societăţile agricole care administrează terenurile pe care au fost identificate produsele chimice, constatându-se faptul că acestea au procedat la combaterea rozătoarelor utilizând produsul rodenticid având denumirea comercială PROKUM PELET. Aplicarea acestor produse s-a realizat cu nerespectarea indicaţiilor înscrise pe eticheta produsului şi în fişa de securitate a produsului, mai exact au procedat la împrăştierea acestor substanţe la suprafaţa solului şi nu prin introducerea acestora în galerii sau prin intermediul staţiilor de intoxicare (cutii utilizate în spaţii închise). Societăţile au fost sancţionate contravenţional cu sancţiuni însumând un total de 70.000 de lei şi au fost stabilite măsuri privind interzicerea utilizării acestor substanţe, acestea putând fi utilizate numai conform Fişei tehnice de securitate”, se mai arată în comunicatul semnat de Sorin Brădicean, comisarul şef al Gărzii de Mediu Arad.
Dosarul, la Poliţie
În ceea ce priveşte tragerea la răspundere penală a celor care se fac responsabili de moartea animalelor sălbatice, acest lucru va fi stabilit de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, care face cercetări în acest moment. „Până în prezent, nu a fost identificată cauza exactă a morţii animalelor sălbatice din speciile menţionate mai sus, urmând ca după determinarea cauzelor morţii în cadrul cercetării penale în curs, reprezentanţii IPJ Arad să ia măsurile legale care se impun împotriva eventualilor vinovaţi”, a mai precizat şeful Gărzii de Mediu Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!