ARAD. În urma efectuării acțiunilor de patrulare pe raza municipiului Arad, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului al Direcției Generale Poliția Locală Arad, au constatat și sancționat marţi, 11 aprilie, trei situații de încălcare a prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.
Cele trei cazurile au fost identificate pe străzile Mușețel, Hunedoarei și Piața Avram Iancu. Faptele pentru care s-au aplicat măsurile legale sunt incendierea de deșeuri, rezultate ca urmare a efectuării unor lucrări de salubrizare a două gospodării proprii, respectiv abandonarea unor deșeuri din construcții pe domeniul public.
Sancţiuni înăsprite
În acest context, DGPL Arad atenționează asupra modificărilor legislative aduse Ordonanței Guvernului nr. 92/2021, prin Legea nr. 17/2023, conform cărora sancțiunile contravenționale pentru persoanele fizice au crescut. Astfel, valoarea prevăzută în actul normativ inițial, cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 lei, s-a modificat, fiind cuprinsă între 30.000 și 45.000 lei, în scopul descurajării săvârșirii de contravenții. Totodată, începând cu data de 12.01.2023, incendierea oricărui tip de deșeu/substanță, obiect, îngroparea, eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, respectiv abandonarea, aruncarea și/sau ascunderea deșeurilor pot fi încadrate în categoria faptelor infracționale, pedepsindu-se cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, în situația în care cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată.
„Menționăm că în scopul prevenirii încălcării actului normativ mai sus menționat, respectiv descoperirii faptelor contravenționale și evitării evenimentelor nedorite, DGPL Arad desfășoară, în toate situațiile în care documentarea realizată a priori indică necesitatea, acțiuni de patrulare, monitorizare, supraveghere și control al managementului deșeurilor, promovând calea dialogului și cooperării, urmărindu-se sensibilizarea opiniei publice, în special cu privire la colectarea separată, prevenirea generării de deșeuri, reducerea aruncării de gunoaie și integrarea acestor aspecte în educație” – transmit cei de la Locală.
Trimite articolul
XCu toata stima si respectul , sunteti idioti.
Iar avem reclama contra si nimic despre care este procedura corecta.
In mod interesant politia locala vrea sa fie luata in serios. Cu asa ajutor meritati sa fiti scuipati intre ochi.
Deci amenzile sunt cu pur scop de exploatare in absenta procedurilor si mijoacelor?