Un film est-european în regia lui Jan Foukal – America -, creat în anul 2015, va spune miercuri seara, timp de 70 de minute, povestea lui Bára, de origine ceho-canadiană, și a muzicianului Honza, care își propun să exploreze zonele rurale din Cehia. În călătoria lor prin păduri dense, câmpii însorite și clar de lună, cei doi hoinăresc prin comunitatea de vagabondaj cehoslovacă. O invitaţia la film şi… drumeţie care aparţine celor de la CitiZenit şi care continuă seria KineDok, un film pe lună gratis pentru arădeni.
Care este povestea filmului? „Bára este fiica unor imigranți cehi care trăiesc în Canada. Ea s-a întors în Republica Cehă pentru a cunoaște țara de origine a părinților ei. Honza este un cântăreț și chitarist din Praga care visează să ajungă la New York și să calce pe urmele lui Bob Dylan. Filmul urmărește drumul lor spre libertate, plin de fantezie, și este plasat pe fondul cadrelor cu păduri, focuri de tabără și sub cerul liber. La o sută de ani de la înființarea primelor tabere în pădurile Boemiei, Bára şi Honza și-au propus să facă o drumeție în aceste locuri, regizându-și propria evadare într-o Americă imaginară, o evadare inspirată din subcultura de vagabondaj cehoslovacă, o mișcare care imită un Vest Sălbatic idealizat. Călătoria lui Bára şi Honza se transformă într-o poveste universală despre prietenie, muzică și idealul libertății. Urmând tradiția «pretend America» din Cehoslovacia comunistă, cei doi ajung într-un loc în care se pot simți liberi, în care amerindienii prosperă în continuare și bizonii cutreieră preeria”, îşi spune lungmetrajul povestea, pe scurt.
Filmul care va fi prezentat la cafeneaua literară Joy s miercuri, de la ora 20.00, s-a ales cu două nominalizări la premii: la Festivalul de film documentar de la Jihlava 2015 – nominalizare pentru cel mai bun documentar ceh şi la Festivalul International de Film Karlovy Vary 2015 – nominalizare pentru cel mai bun documentar.
KinedoK şi CitiZenit
KineDok este un program de distribuție de filme documentare creative în spații neconvenționale. Programul a fost inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene: Croația, Slovacia, România şi Ungaria. La prima ediţie, în România, prin intermediul platformei KineDok au fost organizate 219 proiecții de film în 25 de locații din 18 orașe. În cadrul celei de-a doua ediții, 15 documentare incitante sunt proiectate în peste 25 de spaţii din fiecare ţară participantă. Partenerul local al KineDok sunt tinerii de la CitiZenit. Poate ar mai trebui precizat încă o dată că intrarea este liberă şi că pentru prima dată filmul se mută de la Teba la cafeneaua literară Joy’s, după ce Teba i-a „părăsit” pe tinerii creativi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!