În loc să ne îndreptăm uşor-uşor către limpezirea apelor la Nadăş, parcă lucrurile sunt tot mai tulburi. În problemă apare, de o perioadă, un nume nou: Ivan Grosz, americanul despre care am scris deja ieri. Acesta spune că este rudă cu Helena Grosz, cea care a deţinut Nadăşul la începutul anilor 1900. Iar, pentru a proba acest lucru, Grosz ne spune că are un testament autentic lăsat de Helena Grosz la Geneva.
„Sunt un absolvent al Institutului Politehnic Timişoara cu circa 10 ani de activitate în domeniul centralelor electrice la Intreprinderea de Raţionalizări şi Modernizări Energetice, IRME, Bucureşti şi circa 30 de ani de activitate de conducere de proiecte de centrale electrice din incinta Statelor Unite, inclusiv a unei centrale nucleare din Florida”, se prezintă Ivan Grosz, cel care de o lungă perioadă de timp locuieşte la New York. Acesta ne-a anunţat că a intrat în posesia unui testament prin care Helena Grosz indică cine sunt moştenitorii Nadăşului. „În cursul anului 2016 am obţinut acces la testamentul autentic a lui Helena Grosz depozitat la Geneva şi autentificat de Tribunalul elveţian. Testamentul specifică proprietatea Nadăş ca parte din succesiune şi tatăl meu, Elemer Grosz, e indicat ca unul dintre moştenitori. Sunt în posesiunea acestui testament. Familia Colţeu nu face parte din moştenitori”, mai spune Grosz.
Aşadar, în toată ecuaţia Nadăşului mai apare o necunoscută: un nou posibil moştenitor. Iar Ivan Grosz spune că va lupta pentru a intra în posesia moştenirii lui. Totuşi, dacă nu va putea primi pădurea Nadăşului, americanul se mulţumeşte şi cu… bani. „Moştenirea poate fi satisfăcută şi pe cale financiară, fără a prejudicia interesele localnicilor”, a spus Grosz.
Victimă a Holocaustului?
Americanul Ivan Grosz spune că are tot dreptul să ceară partea lui de Nadăş, insistând asupra faptului că atât el, cât şi înaintaşii lui, au fost victime ale Holocaustului. „E important să indic că deposedarea lui Helena Grosz de această proprietate, care era parte din viaţa si existenţa ei, cât şi a soţului ei, e considerată ca o deposedare a unei victime ale Holocaustului, categorie în care ne încadrăm atât tatăl meu, cât şi eu. Sper şi doresc ca erorile judiciare imense ce au survenit să fie rectificate pentru ca justiţia să triumfe în final”, spune Grosz.
A intrat în joc
Ivan Grosz a intrat deja în jocul pentru obţinerea Nadăşului. După ce Judecătoria Făgăraş a decis să respingă cererea de revizuire a sentinţei din 2006, sentinţă prin care Judecătoria Ineu a retrocedat mai tot Nadăşul către familia Colţeu, Ivan Grosz a fost primul care a atacat decizia de la Făgăraş. Recursul lui a fost respins, dar americanul spune că nu se lasă şi va merge mai departe cu apeluri şi noi procese pentru a intra în posesia părţii lui de moştenire.
Şi Prefectura atacă
În altă ordine de idei, şi reprezentanţii Prefecturii au anunţat că vor înainta recurs faţă de sentinţa Judecătoriei Făgăraş. „Imediat ce sentinţa ne va fi comunicată, vom înainta şi noi recurs faţă de decizia magistraţilor”, a spus Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!