Festivalul organizat anual încă din 1993 de către Ascoiația pentru apărarea și cultivarea francofoniei a fost inclus în anul 2008 în calendarul evenimentelor culturale ale Centrului Cultural Județean Arad. Ediția aniversară de un sfert de secol, însă, nu a mai primit finanțare din partea instituției județene.
Parte din strategia culturală
Recunoașterea internațională a festivalului a venit (și) prin includerea în proiectul inițiat de Organizația Internațională a Francofoniei, „Le Grand Tour de la Francophonie 2017”. De asemenea, festivalul face parte din rețeaua internațională a festivalelor de teatru francofon pentru tineret, genstionată de Asociația ARTDRALA, cu sediul la Gent, în Belgia.
Mai mult, Festivalul Amifran este cuprins în Strategia Culturală a Județului Arad pentru anii 2015-2020, fiind menționat și propus pentru finanțare la paginile 79 (Acțiuni propuse – „Permanentizarea Festivalului de teatru Amifran”), respectiv 97 (Dezvoltarea unui program de festivaluri de nișă – pe termen lung – Festivalul de teatru Amifran 2015, 2016, 2017). Documentul respectiv a fost comandat tocmai de către instituția care anul acesta a decis să nu mai acorde finanțare evenimentului internațional.
Promovat de Ambasada Franței
Fiind cel mai mare eveniment cultural francofon pentru tineret din România, Festivalul are parte de finanțări din partea Consiliului Local Municipal Arad, Ambasadei Franței la București, Institutul Francez din România, Organizației Internaționale a Francofoniei și a Ministerului Tineretului și Sportului. Cu toate astea, însă, pare-se, pentru agenda culturală a Centrului Cultural Județean Arad, valoarea festivalului nu este destul de mare.
Ce spune organizatorul
„Noi nu am fost informați cu privire la scoaterea festivalului din calendarul cultural, ci am aflat abia în aprilie, când am sunat la Centrul Cultural și ni s-a spus că nu mai avem finanțare. Am întrebat atunci dacă putem, totuși, să ne înscriem proiectul la sesiunea de finanțări nerambursabile și ni s-a spus că da. Dacă ar fi trimis, de exemplu, un comunicat de presă în care să spună că Centrul Cultural și-a schimbat viziunea și privilegiază doar evenimentele care se întâmplă în județ, am fi înțeles. Așa, însă, fără niciun fel de motivare oficială, nu putem înțelege de ce s-a făcut această mișcare”, a declarat pentru Jurnal Arădean/aradon.ro Florin Didilescu, preșdintele Asociației pentru apărarea și cultivarea francofoniei Amifran, organizator al festivalului.
Finanțare infimă
Acesta a adăugat că „nu există un motiv oficial, nu am primit nicio notificare în prealabil sau ceva de acest gen. Am scris un proiect, l-am depus pentru finanțare prin sesiunea de proiecte și, cum era de așteptat, am câștigat finanțarea. Însă este infimă față de finanțarea pe care am fi obținut-o dacă eram în calendarul cultural”. Pentru ediția din 2017, festivalul a primit de la Centrul Cultural Județean, prin proiect, suma de 6.000 de RON din totalul de 30.000 ceruți, în timp ce de la Centrul Municipal de Cultură, în al cărui program cultural anual este introdus, a primit de trei ori mai mult.
Petiția
Sufletul festivalului, profesorul Florin Didilescu, încearcă acum să recapete finanțarea Centrului Cultural Județean Arad și, mai mult decât atât, să își vadă „odrasla”, festivalul, reintrodus în Calendarul Cultural al Județului Arad al anului următor, 2018, ca o reparație morală. Încercarea acestuia este făcută printr-o petiție publică adresată președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Motivul CCJ-ului
Întrebați care au fost motivele excluderii unui eveniment cultural atât de important pe plan internațional din Calendarul Cutlural al Județului, reprezentanții Centrului Cultural Județean Arad au declarat că au renunțat la finanțarea festivalului „pentru că asociația care organizează Amifranul organizează un eveniment care se desfășoară strict în municipiul Arad și nu se desfășoară în județ. Noi finanțăm activități care se organizează în județ, nu care se desfășoară în Arad, în oraș”. Și totuși, pe lista lungă a proiectelor cuprinse în calendarul cultural al instituției se regăsesc o sumedenie de alte evenimente care se desfășoară doar în municipiu.
Preambulul „mazilirii”?
Foarte ușor am putea considera că această decizie de a exclude festivalul Amifran din calendarul cultural și implicit retragerea finanțării acestuia a fost doar un preambul al mazilirii lui Didilescu de la conducerea Bibliotecii Județene. Acesta a fost destituit din funcția de manager al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad în luna aprilie a acestui an. Motivul demiterii managerului a fost nota șase obținută de către acesta din partea unei comisii de evaluare constituită în 2016. Asta după ce la toate evaluările începând cu anul 2001, Didilescu obținuse punctaje ce au variat între 9.50 și 9.95.
Totuși, de suferit de pe urma excluderii evenimetnului din calendar nu are de suferit doar Florin Didilescu, ci și cei aproape patru sute de tineri care vor participa anul acesta la festival.
Festivalul, mai departe
Cu toate că nu a mai primit finanțare din partea instituției ce „se ocupă” de cultura din județul nostru, festivalul continuă. Ediția cu numărul 25 va începe sâmbătă, 21 octombrie și va dura până pe 26 octombrie. Vor fi prezenți la Arad tineri actori din România, Germania, Bulgaria, Spania, Polonia, Serbia, Rusia, Canada și Italia.
Ofertă vastă
Ediția cu numărul 25 va reuni la Arad aproape 400 de participanți, fiind reprezentate 9 țări. 12 spectacole ale unor trupe din România, 10 spectacole din străinătate, 9 ore de formare în cadrul a 17 ateliere, 27 de animatori din Franța, România, Canada, Italia și Bulgaria, un spectacol al atelierelor cu rol de evaluare și 7 sesiuni de dezbateri în jurul spectacolelor prezentate. Acestea sunt doar câteva dintre elementele cuprinse în oferta ediției aniversare a Amifranului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!