Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” organizează, în aceste zile, Olimpiada națională de arte vizuale, design, arhitectură și istoria artei, dedicată elevilor care studiază artele în licee de specialitate din România. În cadrul acestui eveniment s-a lansat, astazi , site-ul www.sculptorstoicu.ro, în memoria artistului şi profesorului Petru Stoicu (1956-2013)
În sala festivă a liceului arădean au venit să participe la „momentul retrospectiv”, rude ale sculptorului, colegi, prieteni şi profesori din toată ţara, prezenţi la olimpiadă.
În deschidere, prof. Dorina Trandafir, directorul Liceului de Arte „Sabin Drăgoi”, a salutat participanţii şi a precizat că suntem părtaşi la „lansarea unui site prin care rememorăm personalitatea unui coleg de-al nostru”.
„Site-ul poate fi privit şi ca o expoziţie restrospectivă despre personalitatea artistică a sculptorului Petru Stoicu – şi-a început prezentarea prof. univ. dr. Lavinia Betea, fosta sa soţie. „Este un mare dar să fii înzestrat cu talent” şi „Petru Stoicu a fost înaripat cu speranţe”, au fost câteva din aprecierile acesteia înainte de a mulţumi lui Cristian Mateoc, pentru realizarea fotografiilor, Ilarion Ţiu, pentru constituirea site-ului, bunului său prieten, sculptorul Dumitru Paina, şi tuturor celor prezenţi.
„Faptul că acest site există este un lucru deosebit, ne crează o imagine completă asupra omului şi artistului” – a precizat prof. de istoria artei Ioana Ţugulea, fostă elevă iar, mai târziu, colegă cu Petru Stoicu, cea care a avut misiunea de a prezenta site-ul. Ea arăta că artistul „provine dintr-o familie simplă, din satul românesc, care şi-a pus amprenta asupra personalităţii dar şi asupra creaţiei sale”. „Petru Stoicu nu este doar un sculptor, ci este un artist complet” şi, ca o concluzie, „în toate lucrările sale se observă multă profunzime”.
Evocări
În acest cadru emoţionant, doi foşti directori ai liceului, prof. Silvia Demian şi sculptorul Ioan Tolan (cel care a pus bazele acestei şcoli), au rostit scurte evocări referitoare la viaţa şi opera lui Petru Stoicu dar şi la momente din istoria liceului arădean de artă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!