Judecătorul Laura Lazăr a dispus ieri amânarea cauzei în dosarul în care primarul Gheorghe Falcă este acuzat de fapte de corupţie (luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave) pe data de 13 octombrie. La baza deciziei luate de judecător a stat cererea de amânare pe motive medicale, formulată de avocatul Cătălin Radu Dancu (reprezentantul legal al unuia dintre inculpaţii din dosar – Francisc Demeter).
La cerere au fost ataşate şi recomandările medicilor, care au decis pentru avocat repaus la pat timp de şapte zile (din 24 septembrie până pe 3 octombrie). Pentru că acest caz este unul în care asistenţa juridică este obligatorie şi pentru că în faţa instanţei, la ora 12.00, când speţa a ajuns la rând, nu a fost prezent decât unul din cei patru inculpaţi (primarul Gheorghe Falcă), judecătorul Laura Lazăr a dispus amânarea judecăţii pe 13 octombrie.
Înfăţişarea de ieri nu a fost una scurtă, însă: procesul ar fi trebuit să înceapă la ora 9.00, când doi dintre inculpaţii din dosar erau prezenţi în sala de judecată (Francisc Demeter şi Radu Vasil). Avocatul primarului, Gheorghiţă Mateuţ, a solicitat însă instanţei amânarea cauzei pentru ora 12.00, moment la care în sală şi-a făcut apariţia şi edilul local. Ceilalţi inculpaţi nu s-au mai prezentat însă la al doilea termen. Falcă a stat în sala de judecată mai bine de o oră, timp în care se judeca un alt dosar (privind falsificarea de bani), a respectat pauza de un sfert de oră decisă de judecător şi nu a avut, ca de altfel nici unul dintre cei implicaţi în dosarul Fabricii de Zahăr (de la procuror la avocaţi şi părţi vătămate) nimic de obiectat la decizia instanţei de a amâna procesul.
Cu excepţiile la judecată
Pe 13 octombrie este posibil să se procedeze la încă o amânare, o obişnuinţă în acest caz controversat, unde judecata a început în octombrie 2007, dar procesul nu a ajuns încă să se judece pe fond. În fapt, nu s-a dat citire nici rechizitoriului, iar acest fapt nu va avea loc nici pe 13 octombrie, când, dacă nu vor exista alte motive de amânare, se va trece, aşa cum ne-a reasigurat avocatul Gheorghiţă Mateuţ, la analiza excepţiilor de procedură. Acestea au fost formulate de avocat în primăvară, dar nu au fost discutate, pentru că dosarul a ajuns la Curtea Constituţională pentru judecarea unor excepţii de neconstituţionalitate.
Cascadă de cereri?
Este posibil ca arhicunoscutul avocat al primarului să nu mai ridice alte excepţii de procedură sau de neconstituţionalitate (dosarul s-a întors deja pentru a doua oară de la Curtea Constituţională), însă Gheorghiţă Mateuţ nu a exlus ieri, nici pe departe, posibilitatea de a formula o serie de cereri instanţei, odată ce procesul va intra la judecata pe fond.
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!