Cu circul de rigoare – că, deh, aleșii locali sunt, înainte de toate, politicieni –, Consiliul Local al Municipiului Arad a aprobat luni, 16 aprilie 2018, amplasamentul final al Monumentului Marii Uniri de la 1918 în zona din fața Consiliului Județean. Ședința extraordinară în care a fost luată această decizie a fost convocată de consilierii din Grupul PSD-ALDE, însă proiectul propus de ei – care, la primul articol, propunea în mod surprinzător amplasarea Monumentului pe lacul de la Pădurice! – a suferit modificări în ședința comisiilor de specialitate. Cu acordul tututor aleșilor, acest articol a fost eliminat, hotărârea CLM vizând – în forma sa finală, adoptată cu unanimitate – abrogarea art.1 al Hotărârii 328/2006 cu modificările și completările ulterioare (inclusiv cele aduse prin Hotărârea 88/2010), aprobarea amplasamentului final al Monumentului Marii Uniri de la 1918 în zona din fața Consiliului Județean Arad și mandatarea primarului să întocmească documentația tehnică impusă de lege.
Reamintim, Hotărârea 328/2006 prevedea „amplasarea în municipiul Arad, a Monumentului Marii Uniri de la 1918, în Zona Lac-Padurice”, iar Hotărârea 88/2010 indica amplasamentul precis: „se aprobă amplasarea în municipiul Arad a Monumentului Marii Uniri de la 1918, în centrul lacului din Parcul Pădurice”.
Clarificări, în comisii
Deși toată lumea părea a fi de acord asupra amplasamentului Monumentului lângă CJ – atât social-democrații, cât și liberalii manifestându-și în trecutul apropiat poziția în legătură cu acest aspect –, deși părea doar o formalitate, decizia nu s-a luat cu prea mare ușurință în CLM.
În debutul ședinței pe comisii, viceprimarul Călin Bibarț a prezentat un scurt istoric al demersurilor întreprinse de-a lungul timpului de Municipalitate pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri în Arad. A încheiat cu prezentarea unei adrese a Ministerului Culturii înregistrate la Primărie luni dimineață, cu 30 de minute înainte de ședință. Această adresă reprezintă avizul tehnic al Ministerului pentru amplasarea Monumentului în zona CJ, aviz fără de care CLM nu putea aproba amplasamentul final.
O intervenție edificatoare a avut arhitectul șef al municipiului Arad, Radu Drăgan, care – interpelat de aleși – a precizat că nu se impune realizarea unui (nou) Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru spațiul din vecinătatea CJ, ci doar a unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) sau studiu de fezabilitate.
Provocări ieftine
După o jumătate de oră de dezbateri în comisii, ședința extraordinară a debutat cu intervenția deputatului PSD Adrian Todor care, cu glasul gâtuit de emoție, a vorbit despre semnificația istorică a Monumentului Marii Uniri, dar nu a ratat ocazia de a invoca „stilul viclean al domnului primar Falcă” (absent de la ședință, fiind plecat de săptămâna trecută la o întâlnire a Comitetului Regiunilor). În acest context, cu același ton, Adrian Todor a ținut să prezinte un citat din Nicolae Iorga: „Șarpele e odios nu pentru că mușcă, ci pentru că se ascunde ca să muște”.
A luat cuvântul și Beniamin Vărcuș, liderul Grupului PSD-ALDE din CLM, care a cerut explicații pentru o adresă a Ministerului Culturii, datată din 5 aprilie, care nu a fost adusă la cunoștința consilierilor, deși ar fi trebuit să fie. A insistat pe subiect, iar tactica pesedistă a dat roade, până la urmă: simțindu-se provocat, Călin Bibarț și-a ieșit din pepeni, oferind câteva explicații pe un ton (mult prea) ridicat, la microfon. După care și-a cerut scuze.
Până și prefectul Aradului, Florentina Horgea – prezentă la ședința CLM de luni dimineață – a vorbit în discursul său despre orgolii politice și a acuzat Primăria de întârzierea luării unei decizii în privința amplasării Monumentului. De asemenea, Florentina Horgea a cerut imperativ Consiliului Local să precizeze „în cât timp poate fi gata documentația privind amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad”. Arhitectul șef Radu Drăgan a spus că nu se poate preciza un termen exact, iar pentru că doamna prefect nu a fost mulțumită de răspuns, viceprimarul Călin Bibarț a completat subliniind că documentația va fi finalizată în funcție de avizele pe care le va da Ministerul.
No, hai!
După mai multe încercări ale președintelui de ședință de a trece la vot, intervenția alesului ALDE, Ionel Ciupe, a avut un rol decisiv: „No, hai!” – a îndemnat acesta, citându-l pe Avram Iancu. Și „oștenii” din CLM au trecut la treabă: au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind amplasamentul final al Monumentului Marii Uniri de la 1918, la Arad, în zona din fața Consiliului Județean.
No, hai să aducem Monumentul la Arad și să-l punem la locul stabilit! Până nu se face 1 Decembrie 2018…
Citiți principiile noastre de moderare aici!