ARAD. Ultima lună a toamnei debutează la Filarmonică în seara de 6 noiembrie, printr-un program cu o distribuţie clasică şi o pianistă invitată a cărei carieră se desfăşoară de câţiva ani pe scenele lumii.
„Câte o lucrare de Alfred Alessandrescu – special aleasă în ton cu anotimpul ruginiu în care ne aflăm – şi o simfonie de Joseph Haydn, îmbrăţişează Concertul nr. 2 în sol minor pentru pian şi orchestră de Camille Saint Saens, care, de departe, pare a fi headline-ul acestei îmbietoare reuniuni muzicale. Melodii seducătoare, armonii sugestive, desfăşurări simfonice meditative”, spune dr. Alin Văcean, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Considerată printre pianiştii de vârf ai generaţiei actuale, Rebeca Omordia revine la Arad după o absenţă de câteva stagiuni, cu partitura Concertului nr. 2 pentru pian şi orchestră de Camille Saint Saens, una dintre cele mai extraordinare creaţii ale compozitorului francez, în care eleganţa clasică se îmbină cu inventivitatea şi energiile curentului romantic.
Precedat de schiţa pentru orchestră de coarde Amurg de toamnă de Alfred Alessandrescu, o capodoperă de la începutul secolului XX, încărcată de efecte timbrale şi indicii stilistice impresioniste, concertul instrumental pune încă odată în evidenţă valenţele extraordinare ale interpretei, caracterizată de critica de specialitate drept „un pianist a cărui tehnică nu cunoaşte limite”, cu „o concepţie personală clară, de mare intensitate lăuntrică”.
Prin experienţa de la pupitru a dirijorului Dorin Frandeş, exerciţiul simfonic al săptămânii rememorează valorile clasicismului vienez, ópusul ales pentru audiţia din partea a doua a programului fiind una dintre simfoniile lui Joseph Haydn, cea cu numărul 88, în sol major, care prin ingeniozitatea construcţiei arhitecturale a ajuns să fie considerată cea mai concentrată lucrare simfonică din întreaga literatură universală.
Rebeca Omordia
Personalitate puternică, de o mare forţă de exprimare, Rebeca Omordia este unul dintre pianiştii de vârf ai generaţiei sale. Formată la şcoala muzicală românească, talentul şi forţa au ajutat-o să reuşească dincolo de hotare, criticile de specialitate caracterizând-o drept “un pianist a cărui tehnică nu cunoaşte limite”, cu “o concepţie personală clară, de mare intensitate lăuntrică”.
Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (clasa Prof. Dana Borşan), Rebeca Omordia a urmat cursurile masterale Socrates – Erasmus (Conservatorul din Birmingham), obţinând în 2007 o bursă de studii pre-doctorale din cadrul aceleaşi universităţi. În 2010 a câştigat bursa “Ofenheim” pentru studii aprofundate, oferită de Trinity College, Londra (clasa Mikhail Kazakevich).
Activitatea sa concertistică s-a desfăşurat în mari centre culturale din Europa şi America. A concertat în săli de concert renumite din Marea Britanie precum Wigmore Hall, Kings Place, St. James Palace, Blackheath Halls şi Steinway Hall din Londra, la Town Hall şi Adrian Boult Hall din Birmingham, Warwick Arts Centre. A susţinut recitaluri în cadrul festivalurilor “New Generation Arts Festival”, Birmingham 2007, “Intercultural Music Festival” din St Louis, America (2013), Barnes Music Festival (2014). A fost invitată să cânte în faţa personalităţilor oficiale a 80 de ţări africane la cea de a 50-a aniversare “ African Union” la Londra.
Câştigătoare a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, Rebeca Omordia a câştigat marele premiu “Lira de Aur” la Suceava 1996, premiul I la Concursul de Pian “Mihail Jora” Bucureşti 2003, marele premiu “Ina Macarie” Bucureşti 2004, premiul I la “Concursul Internaţional de Pian Beethoven” organizat de Filarmonica Arad 2007, marele premiu “Renna Kellaway Recital Prize” Bimingham Conservatoire 2009, premiul III la „Concursul Internaţional de Pian Bela Bartok” Szeged, Ungaria 2010.
Premiul Delius câştigat în 2009 la Birmingham Conservatoire a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat ca partener de muzică de cameră în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în faţa primului ministru la 10 Downing Street, la Highgrove pentru organizaţia prinţului de Wales “Princes’ Trust” precum şi în săli ca “Lincoln Performing Arts Centre”, “Glemham Hall”, “Hawthorne Theatre”, “St. Martin in the Fields London”, “Guildhal Portsmouth”, “City Museum and Arts Gallery Plymouth” şi în festivalurile “William Alwyn Festival, Southwald” şi “Barnes Music Festival London”.
În 2013 Rebeca Omordia a transcris pentru violoncel şi harpă “Seal Lullaby”, lucrare pentru cor şi pian a cunoscutului compozitor Eric Withacre, care a fost înregistrată pentru Deustche Gramophone de către violoncelistul Julian Lloyd Webber împreună cu harpista prinţului de Wales, Catrin Finch.
Rebeca Omordia a sustinut numeroase recitaluri în Marea Britanie organizate de British Music Society şi de John Ireland Trust, organizaţii menite să promoveze creaţia compozitorilor britanici, în special a compozitorului John Ireland (1876-1862), cel mai important compozitor englez care a scris lucrări pentru pian.
În 2013 a susţinut un recital la Leith Hill Place organizat de R. Vaughan Williams Society în asociaţie cu National Trust.
În 2014 Rebeca Omordia a cântat într-o transmisiune directă la BBC Radio 3 cu ocazia aniversării centenarului compozitorului William Lloyd Webber.
A concertat cu numeroase orchestre din România sub bagheta unor dirijori precum Sabin Păutza, Valentin Doni, Radu Popa, Ervin Acel, Dorin Frandeş, Modest Cichirdan, Marius Hristescu şi altii.
În 2014 compozitorul nigerian Fred Onovwerosuoke a scris Suita pentru pian “Five Kaleidoscopes” pe care a dedicat-o artistei, Rebeca Omordia urmând să o înregistreze pe CD-ul său de debut în 2015.
Rebeca Omordia dezvoltă şi o intensă activitate pedagogică. În 2007 a devenit profesor asociat la Birmingham Junior Conservatoire unde studenţii săi (16-18 ani) sunt pregătiţi pentru admiterea la Conservator. Aceştia au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale şi burse de studii la Trinity College, la Birmingham Conservatoire, Royal College of Music în Wales, Royal Nothern College of Music în Manchester şi Guildhall School of Music în Londra.
În stagiunea 2015 Rebeca Omordia va concerta la Bradfield Music Festival alături de cunoscuta saxofonistă Amy Dickson, câştigătoarea premiului Classic Brit Awards şi va susţine o serie de recitaluri în Londra organizate de John Ireland Trust.
Amurg de toamna la Palat
Concert simfonic, cu armonii seducătoare, în început de noiembrie, la Palatul Cultural.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
Dr. Gheorghe Domșa s-a stins din viață subit, chiar în ziua în care ar fi trebuit să își sărbătorească aniversarea.
Local
Timp de o săptămână elevii arădeni sunt în vacanță. Supranumita „vacanță de schi” delimitează modulele III și IV ale anului școlar.
România
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Dragobete, suplimentând fondul de câștiguri al categoriei I pentru jocurile Loto 6/49 (100.000 de lei), Joker (50.000 de lei) și Loto 5/40 (25.000 de lei), a anunțat compania.
Local
Duminică dimineața, la ora 9:00, transportul agabaritic ce trebuie să ajungă la Termocentrala Mintia a pornit de la Nădlac.
UT Arad
Meciul de la Arad va fi condus de Horațiu Feșnic, același arbitru care a fost la centru și în partida tur.
Mapamond
Donald Trump a afirmat sâmbătă că încearcă să recupereze banii din ajutorul american acordat Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe fondul discuțiilor dintre Washington și Kiev asupra unui acord referitor la resursele minerale ale Ucrainei, transmite AFP.
4
Mapamond
Opozanți de extremă-dreapta la aderarea Bulgariei la moneda unică euro au atacat sâmbătă cu cocktailuri Molotov biroul reprezentanței Uniunii Europene la Sofia, relatează AFP.
2
România
Producția „Dreams (Sex Love)”/„Drommer”, în regia norvegianului Dag Johan Haugerud, a fost recompensată sâmbătă seară cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului „Kontinental 25” în regia cineastului român Radu Jude.
Citiți principiile noastre de moderare aici!