ARAD. Apicultorii arădeni care au cerut ajutor de la Guvern şi-au încasat banii. Ajutorul de minimis a fost virat de Direcţia pentru Agricultură Arad în conturile producătorilor de miere, care au primit câte 25 de lei pentru fiecare familie de albine pe care o deţin. În total, la nivel de judeţ a fost plătită suma de un milion de lei, pentru 421 de apicultori, care au 40.491 familii de albine.
Nu toţi apicultorii din judeţ au beneficiat de acest sprijin, pentru că în realitate există între 800 şi 1.000, conform estimărilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Arad.
Preşedintele acestei asociaţii, Ovidiu Hatcu, ne-a declarat că sprijinul guvernamental acoperă doar o parte din costurile cu hrănirea albinelor, iar acestea au fost foarte mari în 2020, când producţia de miere aproape că nu a existat.
„Este un an complet calamitat. Practic, o mână de apicultori arădeni, sub 100, au avut ceva producţii, dar foarte mici, de câteva kilograme de miere la fiecare familie de albine. Producţia asta s-a obţinut mai ales pe culturile de rapiţă, pentru că alte plante nu au secretat suficient nectar, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Una dintre cele mai afectate plante este salcâmul, care practic nu a avut nectar”, a declarat Ovidiu Hatcu.
O famlie de albine ar trebuie să producă, în medie, 30 de kilograme de miere pe an, în condiţii normale, cantitate de la care activitatea apicultorilor ar deveni rentabilă. „În schimb, producţia slabă a pus în pericol chiar existenţa speciei. Albinele au fost hrănite artificial, ceea ce a condus la costuri care nu au fost acoperite de apicultori”, a mai declarat Hatcu.
Din cauză că apicultura nu mai este atât de rentabilă ca în trecut, mulţi deţinători de stupi şi-au redus numărul de familii de albine. În 2016, în judeţ existau 60.000 de familii de albine, în 2018 existau 50.000, iar în 2020 mai sunt în jur de 45.000 de familii de albine.
Trimite articolul
XDatorita pesticidelor si chimicalelor pe care tot omul cu buna stiinta le arunca , exact asa cum au facut cu animalele salbatice( caprioare, cerbi, mistreti, rozatoare) cand au pus chimicale(otrava) pe lanuri de porumb si pasuni fara a se gandi ca acea solutie intra in pamant cand ploua si apoi in porumb sau iarba, iarba o mananca animalul si noi mancam carnea, porumbul la fel….ce ne mai miram ca avem atatea boli?????