A fost prins că a „neglijat” TVA-ul. Inspectorii ANAF au identificat un prejudiciu adus statului ce se ridică la peste 3.600.000 lei, la o societate comercială ce funcționează pe raza municpiului Arad. Agentul economic a făcut obiectul inspecției fiscale parțiale pentru verificarea modului de calculare, declarare și achitare a impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată la bugetul general consolidat al statului.
Societate cu capital străin
Perioada verificată de inspectorii ANAF este 1 februarie 2013 – 30 septembrie 2014. Obiectul principal de activitate al agentului economic este „fabricarea altor articole de îmbrăcăminte și accesorii”, societatea are capital privat străin, iar administratorul societății este cetățean italian. „Organele de inspecție fiscală s-au deplasat la domiciliul fiscal, constatând că societatea nu funcţionează la sediul declarat, motiv pentru care a fost declarată inactivă. În urma inspecţiei fiscale s-au stabilit următoarele obligaţii fiscale suplimentare: impozit pe profit 397.493 lei; TVA 2.699.212 lei; majorări şi penalităţi de întârziere 516.337 lei. În total, prejudiciul este de 3.613.062 lei”, a declarat Cătălin Arusti, purtător de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad.
Probleme la TVA și impozit
Conform celor declarate de inspectorii ANAF, societatea a efectuat în perioada verificată achiziţii intracomunitare de bunuri pentru care şi-a exercitat dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugată, însă organele de inspecţie nu au putut intra în posesia documentelor care să ateste aceste achiziţii intracomunitare de bunuri, stabilind TVA fără drept de deducere. S-a mai constat că operatorul economic nu a înregistrat în evidenţa contabilă şi nici nu a declarat în deconturile de TVA, aferente perioadei verificate, operaţiuni comerciale derulate conform extraselor de cont, puse la dispoziţie de banca unde societatea avea conturi deschise, motiv pentru care organele de inspecţie consideră sumele ca fiind venituri impozabile neînregistrate şi au procedat la recalcularea masei profitului impozabil, stabilind un impozit pe profit suplimentar. În conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală pentru constatările care ar putea întruni elemente constitutive ale unei infracţiuni, organele de inspecţie fiscală au întocmit sesizare penală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!