Un număr de 138 de candidați sunt înscriși în cursa electorală pentru a obține unul dintre cele șapte mandate de deputați și trei de senatori alocate județului Arad. Dintre aceștia, doar unul este independent, Lia Ardelean. Cele 11 partide politice care se vor află pe buletinele de vot sunt: PSD, PNL, ALDE, UDMR, PUSR, PMP, PRM, PANR, PSR, PRU şi PER.
Dintre cei care au câștigat un mandat în 2012, majoritatea vor candida din nou: Ioan Cristina (Senat – PNL), Ion Șcheau (Senat – PNL), Claudia Boghicevici (Camera Deputaților – PNL), Eusebiu Pistru (Camera Deputaților – PNL), Mihăiță Calimente (Camera Deputaților – ALDE), Dorel Căprar (Camera Deputaților – PSD) și Mihai Fifor (Senat – PSD).
MRU și Igaș, absenți
Mihai Răzvan Ungureanu, ales în Colegiul nr. 1 (municipiul Arad) nu va mai candida, iar al doilea parlamentar cunoscut, actualul senator Traian Igaș, fost ministru a Administrației și Internelor, nu se regăsește pe lista partidului. Igaș a mărturisit, în urmă cu o lună, că este în tensiuni cu liderul județean, Gheorghe Falcă. “Din păcate, în interiorul filialei se regăsesc unele frustrări, reduse, ce e drept, dar suficient să mă facă să înţeleg că nu este bine să tulbur apele mai mult decât sunt ele acum. Am simţit că astăzi nu sunt doriţi oameni cu personalitate, care au lăsat ceva în urma lor dar care nu pot fi controlaţi din telecomandă. Nu comentez astăzi viziunea unicului conducător liberal de la Arad (Falcă – n.r.), dar aştept cu interes profeţiile făcute în faţa colegilor de partid. Sunt un om echilibrat şi stăpân pe mine şi înţeleg să mă opresc aici”, a scris Igaș pe Facebook, în urmă cu o lună.
Falcă țintește Parlamentul
Primarul Aradului candidează pentru prima dată. El se află pe locul cinci din lista PNL Arad pentru Camera Deputaților, un loc considerat neeligibil. Falcă a recunoscut, însă, că își dorește ca prezența sa pe liste să ajute la atragerea unui număr mai mare de alegători.
Gheorghe Falcă (49 de ani) a câștigat, în urma alegerilor locale, al patrulea mandat de primar. Conform declarației de avere, el deține împreună cu soția o casă de 169 mp cu 234 mp teren aferent. Soția acestuia mai deține un apartament de 206 mp. Candidatul PNL a declarat bijuterii (cercei, brățări, inele, coliere, broșe etc.) în valoare de 31.000 de euro, dobândite între anii 1979-2015. Gheorghe Falcă și soția mai dețin acțiuni sau părți sociale la câteva societăți comerciale.
Calimente vrea al cincilea mandat
Printre cei mai longevivi parlamentari din România se numără Mihăiță Calimente. În vârstă de 64 de ani, el are deja la activ patru mandate, obținute cu trei formațiuni politice diferite. Prima dată a fost ales deputat în 1996, pe listele PNTCD, iar următoarele două mandate le-a obținut candidând pentru PNL. În 2012, a fost ales din partea USL, iar acum vrea să obțină al cincilea mandat, dar din partea ALDE.
În declaraţia de avere completată în iunie, Calimente arată că deţine două apartamente, cumpărate în 1994 şi 1997, un autoturism Renault din 2013, două conturi, în care are aproximativ 115.000 lei. Mai deține acţiuni la Banca Transilvania, în valoare de 58.000 de lei și la Trans Gaz , în valoare de 40.000 lei.
Senatorul de Dolj Mihai Fifor va cadida la Arad
Pintre candidații care nu sunt din județ, însă se află pe locuri eligibile, se numără actualul senator Mihai Fifor (PSD), care și-a obținut mandatul în Dolj. El este președintele Consiliului Național al PSD și se află pe prima poziție pentru Senat.
Conform declarației de avere, el deține o locuință de 150 mp în județul Dolj, un cont bancar cu 50.000 de lei, acțiuni în valoare de 116.000 lei a Fondul Proprietatea și un autoturism Dacia Logan cumpărat în 2015 printr-un credit de 43.500 de lei.
Dorel Căprar, în „Cina cea de taină” de la PSD
Deputatul PSD Dorel Căprar, liderul județean al partidului, are 42 de ani și candidează pentru a doua oară. El a rămas în memoria arădenilor cu o campanie inedită. În 2008, când a vrut să devină primar al Aradului, a apărut într-un poster ce copia „Cina cea de taină” a lui Da Vinci. La o masă lungă, Căprar se afla în mijlocul unor social-democrați şi părea că joacă rolul Mântuitorului, toţi mesenii având poziţia ca şi în celebrul tablou.
Căprar s-a remarcat și ca om de afaceri. El deține SC West Savaria SRL (piese auto), societate care se află însă în lichidare din 31 ianuarie 2014. Totuși, Căprar mai are o firmă cu același profil, West Cargo SRL, dar și firma SIX Production, în dizolvare cu lichidare din 2012.
Conform declarației de avere, Căprar are în proprietate trei terenuri agricole (4,5 hectare) și un teren pentru construcții de 818 metri pătrați. Mai deține o locuință de 102 mp și o cabană de 24 mp pe Insula Mureș din Arad.
Șcheau și Pistru, deputați și afaceriști
Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, actualul deputat Eusebiu Pistru candidează din nou, din partea PNL, aflându-se pe locul doi de pe listă. El este unul dintre cei mai bogați candidați. Deține SC Trans Expert SRL (comerț cu autoturisme), Work Grand Auto SRL (testare și analize tehnice) și Auto Technic SRL, dar și nouă terenuri în mai multe localități (circa 2,5 hectare), bijuterii de 20.000 de euro, ceasuri de 5.000 de euro, trei depozite bancare în care are 28.000 de dolari, 8.500 de euro și 10.000 lei.
Alt candidat liberal cu afaceri importante este deputatul Ion Șcheau, al cărui nume este legat de șase firme, unele fiind cu activitate suspendată sau în dizolvare cu lichirare: Penthouse Imobiliare SRL, Practic Impex SRL, Lombard Imobiliare, Activ Promotion, V Tabac Bihor și Succes Mindset.
Șcheau candidează acum pentru Senat, fiind pe locul doi al listei PNL. El deține șapte terenuri în Arad, o casă de 400 mp, două locuințe în Ungaria (40 și 71 mp) și două autoturisme (fabricate în 2004 și 2006). Șcheau este proprietarul a două ceasuri de lux, unul evaluat la 14.000 de euro (Jaeger Lecoultre) și unul evaluat la 8.000 de euro (Ulysse Nardin), dar și bijuterii de 20.000 de euro.
Candidații pentru Camera Deputaților
Pentru Camera Deputaților, nouă partide din cele 11 înscrise în cursă și-au depus liste complete, cu un total de 89 de candidați: PMP – Remeţan Florin, Rus Ramona, Craivan Camelia-Eugenia, Vlasiu Alexandru, Iştoc Mircea, Lengyel Edit, Cordoş Ioan, Muntean Ionela-Maria, Matica Ciprian-Ioan; UDMR – Farago Petru, Bognar Levente, Sipos György, Haász Tiberiu, Kovacs Emeric, Jámbor Ileana, Zagoni Szabo Andrei, Pál Norbert-Ervin, Pero Tamas-Carol; PNL – Varga Glad-Aurel, Pistru-Popa Eusebiu-Manea, Boghicevici Claudia, Bîlcea Ovidiu-Sergiu, Falcă Gheorghe, Faur Lazăr, Popescu Sebastian-Ovidiu, Boca Bogdan-Vlad, Demian George-Adrian; PRU – Mureşan Adrian-Pavel, Ţica Vasile, Ranca Ramona-Florina, Petruţa Viorel, Spătaru Fabian-Nicolae, Curta Constantin, Maliţa Ioan, Popa Alexandra Maria, Subu Dorel-Nicuşor; ALDE – Calimente Mihăiţă, Dihel Mariana Daniela, Vasii Nicolae, Şimon Ioan-Dan, Stoica Valentin-Cristian, Tuturici Ioan-Liviu, Magda Marius-Mihai, Lucoaie Ionică-Marcel, Junjan Mărioara; PSD – Căprar Dorel-Gheorghe, Tripa Florin-Dan, Todor Adrian, Videscu Cristian-Ioan, Vasilescu Florina-Lucia, Sulincean Marius-Mircea, Pocrişer Dan-Ştefan, Irimie Cecilia-Gabriela, Tăşedan Alexandru; ANR – Popescu Virgiliu-Angel, Neamţ Valentin-Paul, Mărculescu Monica-Lenuţa, Marini Nicolae, Lelea Voichiţa, Julean Rozalia, Crestin Gheorghe, Clej Gheorghe, Gyűre Tiberiu-Alexandru; USR – Vlad Sergiu Cosmin, Sfărăilă Dan Mihai, Stan Ion, Costea Ioan-Cătălin, Cotos Elena, Răpcău Daniel-Ioan, Rus-Miţco Ioan-Dorin, Preda Ovidiu-Alin, Barz Marius-Costel; PRM – Folea Raul-Corneliu, Neamţu Manonalita-Radiana, Marinovici Sebastian, Săbău Mihai, Radu Mircea, Micu Florin, Rău Teodor-Ion, Marta Petru, Ţica Lucian-Leontin, Mirică Gheorghe; PSR – Tripon Gabriela; PER – Tomoiagă Dumitru-Marian, Boci Gheorghe, Jurcuţ Camelia-Angela, Hodăgeu Radu, Orban Doru, Mihuţ Adalin-Emil, Negrescu Ramona-Alina.
Candidații pentru Senat
Pentru Senat, zece partide din cele 11 participante au liste complete, cu un număr total de 48 de candidați: PMP – Dimofte Silviu-Sorin, Gherman Petru, Margea Aurica, Paul Alexandru, Stanciu Pasc-Nicu; UDMR – Király András-György, Cziszter Kálmán-András, Korondi-Józsa Erica, Erdős Valentin, Papp Atila-Iosif; PNL – Cristina Ioan, Șcheau Ion, Stan Simona-Lucia, Crişan Corina-Anka, Salaşan Cristian-Ioan; PRU – Ţigănaş Otilia, Maghici Dorin, Toduţa Dimitrie, Iancu Petru, Petruţa Gheorghina-Daniela; ALDE – Galiş Florin, Mădăluţă Ramona-Carmen, Trifon Daniel, Onel Alexandru-Fica-Mircea; PSD – Fifor Mihai-Viorel, Furău Gheorghe, Vodicean Ioan, Ignuţa Daciana-Gianina, Herbei Ioan-Nuţu; ANR – Mărculescu Gheorghe-Eugen, Tutunaru Sorina, Marini Andrei-Sebastian, Gui Romulus; USR – Wiener Adrian, Postăveanu Vasile-Bogdan, Stana Carmen-Maria, Vornicu Ciprian, Ciobanu Elena-Simona; PRM – Boldiş Viorel, Paroş Ovidiu-Adrian, Mogoş Radu-Nicu, Ciupa Marius, Brezuleanu Firuţa; PSR – Lelik Mihai-Francisc; PER – Bota Silviu-Cornel, Pȃrloagă Radu-Dan, Ludae Călin-Ioan, Mocuţa Simona-Dorina.
Date tehnice
În județul nostru vor fi amenajate 437 secții de votare, dintre care 115 vor funcționa în municipiu. Licitația publică pentru serviciile de tipărire a buletinelor de vot a fost câștigată de tipografia S.C. Gutenberg S.A. Arad, la prețul de 0,0077 lei, fără TVA, pe pagină tipărită format A4. Vor fi tipărite câte 430.950 de exemplare din ambele tipuri de buletin de vot – pentru Senat, respectiv Camera Deputaților, numărul incluzând și rezerva legală de 10%. Conform datelor comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă, în județ figurează 391.749 cetățeni cu drept de vot înscriși în listele electorale permanente, inclusiv cei care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!