Unde mai merg arădenii? Cum s-a schimbat mobilitatea pe perioada stării de urgență și a restricțiilor de circulație? Google Mobility analizează situația din fiecare județ, dar și situația per ansamblu pe glob. Raportările făcute de Google își porpun să vină cu o perspectivă analitică a schimbărilor cauzate de politicile aplicate cu scopul de a combate COVID-19. Analizele sunt făcute având în considerare sccopul deplasărilor cetățenilor, de la cele pentru recreere sau retail, la cele medicale, către și dintre locurile de muncă sau reședințe. Ce arată de fapt aceste analize? Graficele Google Mobility sunt indicatorul schimbărilor comportamentale ale comunităților în această perioadă.
81% mai puțin spre centrele comerciale
Așa cum era de așteptat, cea mai mare scădere în comportamentul deplasărilor arădenilor se întregistrează către și dintre centrele comerciale și de recreere. În perioada 16 februarie – 29 martie, deplasările la centrele comericale arădene au scăzut cu 81%. Scăderea este justificată, dat fiind faptul că în Arad la cel mai mare centru comercial din 23 martie sunt închise toate magazinele, excepție făcând magazinul alimentar din interiorul centrului și cel de electrocasnice. De asemenea, prin Ordonanță Militară au fost închise și locurile de joacă, restaurantele, cafenelele și cluburile. Așadar, scăderea de 81% este efectul închiderii impuse a acestor centre comerciale și de recreere.
Mai departe, în procent de 69% a scăzut și fluxul arădenilor din stațiile de tranzit. Ne referim aici la monitorizarea fluxului din gări și autogări. Așadar, în mod evident arădenii s-au deplasat mult mai puțin pe distanțe medii sau mari, restricțiile și recomandările de circulație limitată făcându-și efectul.
55% mai puțin la farmacii și aprozare
O altă schimbare comportamentală observată de Google Mobility vizează deplasările înspre farmacii și aprozare. Deși în continuare farmaciile și magazinele alimentare sunt deschise, totuși scăderea deplasărilor este de 55%. O explicație ar fi că arădenii au înțeles să trimită doar câte un membru al familiei la cumpărături și să rărească pe cât posibil aceste deplasări, cu scopul de a facilita pe cât posibil o distanțare socială cât mai mare.
Nu în ultimul rând, au scăzut și deplasările înspre parcuri – 45% și înspre locurile de muncă – 38%. În ultimul caz, pe de o parte arădenii muncesc mai mult de la domiciliu, dar există și speța celor care au fost nevoiți să intre în șomaj tehnic și astfel au rămas acasă.
Așa cum era de așteptat, există o singură creștere procentuală a depasărilor arădenilor, cele în jurul reședințelor. Aici, procentual există o mobilitate în creștere cu 15%.
La nivel național media deplasărilor arată o scădere de 81% către centrele comerciale, 53% către farmacii și magazine alimentare, 60% către parcuri, 72% către stațiile de tranzit, 39% către locurile de muncă.
Indicatori
Potrivit celor de la Google, în întocmirea acestor rapoarte se are în vedere cum se schimbă vizitele și durata lor către anumite locații. Schimbările din fiecare zi sunt comparate cu valorile înregistrate în aceeași zi a săptămânii precedente, iar în final se analizează tendințele comparând săptămânile. Aceste date sunt furnizate pentru a venit în sprijinul autorităților care fac eforturi privind distanțarea socială și combaterea pandemiei.
Trimite articolul
Xda, e bine sa stai acasa acum dar legea ii defavorizeaza pe batranii nostri Sa fie clar.
Nimeni nu se gandeste oare sa faca un serviciu de curierat GRATUIT prin care batranii singuri ( fara rude si familie) sa poata fi ajutati la solicitari telefonice sa isi faca cumparaturile de care au nevioie desigur contracost ca au cat de cat o pensie . Si ma refer la farmacii , la magazinele alimentare la aprozar pt legume fructe etc unde se elibereaza chitanta fiscala. Cum poate un batran daca mai are si alte boli sa fuga rapid pe jos ca nu are cu altceva cu ce in cele 2 ore din Sanicolaul Mic de ex. pana in Ar Nou unde gaseste eventual cele necesare si sa se si intoarca in timp târând după el vreo sacosa? Sa nu mia zic de plata utilitatilor gaz telefon TV curent etc . lucruri strict necesare Daca ii mai da politia si vreo amenda e terminat de tot.
Bine gandit,dar oare crezi ca primaria noastra este ocupata de acest lucru care ptr ei nu inseamna nimic!!!Fiecare se descurca cum poate,unii au vecini extraordinari care nu ezita sa-ajute batrinii,daca te bazezi pe stat poti muri in casa!!!Ce sa mai vb.lor sa le fie bine si cei ce scapam sa-i votamPoate in ceasulul al 12-lea se vor gandi si la cei nevoiasi,bolnavi,batrini……
E bine pe dracu sa stai acasă….e bine dacă îți vin bani sau lucrezi de acasă,dar eu pentru lucrări de instalații trebuie sa umblu,sa presteze servicii,că altfel nu mai nici un venit.daca tot așa va fi situația la un moment dat vor fi sinucideri mai multe decât infecții sau decese cu covid ,doar că nu se vor da la stiri problemele astea,sau vor spune că au murit de covid
Are dreptate “Asalt”.Citim si discutam la infinit despre disciplina,dar sa ne mai uitam si prin buzunare.Statul crede ca toti avem resurse sa o ,frecam’ zilnic pe la magazine sí farmacii? Multi isi castiga existenta tocmai prin mobilitate.Oficial,la gri sau negru,egal cum.S-a vrut capitalism,asta avem.Iar in capitalism nu exista locuri de munca ,oficiale’ (cu contract) pentru Toata populatia.
-
dar iti poti plati tu taxele, contribui la bunastarea tarii, esti patriot, om cinstit si corect, ridici nivelul de trai. Daca o faceai de cativa ani, acum aveai dreptul la ajutor de somaj.
si ptr Asalt-
Iara patrioti, plin de voi pe aici
-