Un control efectuat de Curtea de Conturi la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate îşi face simţite efectele chiar şi la Arad. Au fost depistate numeroase nereguli produse pe perioada spitalizării unor pacienţi asiguraţi. Este vorba de suprapuneri de consultaţii (la medicul de familie sau la medicul specialist), de investigaţii şi de prescripţii pentru medicamente.
Toate problemele au apărut din cauza necunoaşterii sau eludării unei reguli esenţiale: pe perioada internării asiguratului în spital, absolut toate serviciile medicale de care are acesta nevoie trebuie acordate de spital. Pacienţi şi doctori, în egală măsură, nu au ţinut seama de asta, iar rezultatul este foarte neplăcut pentru medici. Lor li se impută contravaloarea serviciilor prestate pentru pacienţii internaţi în spital.
Nu se ştie încă exact câte astfel de situaţii există la nivelul judeţului nostru şi nici suma de bani ce ar trebui recuperată. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad efectuează, zilele acestea, verificări şi analizează fiecare caz în parte.
Atenţie, pacienţi!
Medicii de familie sunt primii vizaţi. Tocmai de aceea, ei ţin să atragă atenţia pacienţilor asupra câtorva aspecte. Dr. Otilia Țigănaș, medic primar medicina familei, detaliază: „Pe durata internării, bolnavul nu poate primi rețetă compensată de la medicul de familie. Spitalul este obligat să asigure, pe toată perioada internării, medicamentele necesare asiguratului, chiar dacă e vorba de medicamente pentru inimă, iar el e internat la ortopedie pentru fractură. Medicului de familie îi este interzis să emită o rețetă compensată cât timp pacientul e internat. Iar dacă o face, i se impută ulterior valoarea medicamentelor de pe rețetă. E important ca pacienții noștri să știe că a cere medicului de familie orice document în regim de asigurări, pe perioada când sunt internați, este un atac direct asupra buzunarului doctorului. Trebuie să se ştie că serviciile medicului de familie îngheață pe durata spitalizării” – încheie dr. Otilia Ţigănaş.
Colaborare în folosul pacientului
Având o serioasă experienţă în sistemul de asigurări de sănătate, fostul preşedinte-director al CAS Arad, dr. Gheorghe Domşa, demontează afirmaţia privind „îngheţarea” relaţiei medicului de familie cu pacientul internat. „Eu cred că şi pe durata spitalizării medicul de familie trebuie să se informeze despre starea pacientului său, ţinând legătura permanentă cu medicul curant. Şi oare dacă l-ar şi vizita pe pacient în spital împreună cu medicul curant, cum ar interpreta pacientul acest gest? Rău? Pentru a afla răspunsul, trebuie încercat.”
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!