Se cam disipează misterul din jurul morţilor suspecte a aproape 180 de căprioare şi alte animale sălbatice. Administratorul fondului de vânătoare de la Nădab, Petre Horga, unde au fost descoperite primele cadavre ale căprioarelor, spune că au venit rezultatele analizelor efectuate de către Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
„Autorităţile ne-au trimis şi nouă buletinul de analiză a căprioarelor găsite decedate, iar cauza morţii este clară: otrăvire cu produse cumarinice. Mai mult, analizele confirmă faptul că aceleaşi substanţe care au omorât animalele au fost descoperite şi în plicurile de otravă pentru şoareci găsite pe terenurile agricole”, a declarat Horga.
Acesta spune că aproape întreg efectivul de căprioare din fondul de vânătoare Nădab a fost exterminat de otrăvurile cu pricina.
Poliţiştii au luat cunoştinţă de toate decesele căprioarelor şi au deschis trei dosare de cercetare a evenimentelor, iar Petre Horga spune că în cel mai scurt timp oamenii legii trebuie să primească, în mod oficial, şi analizele laboratorului de la Bucureşti.
Costuri enorme
Asociaţia care administrează fondul de vânătoare de la Nădab a făcut şi un calcul al pagubelor provocate de moartea a celor 77 de căprioare.
„Animalele moarte au fost evaluate la aproximativ 210.000 de euro, repopularea fondului de vânătoare va costa alte câteva zeci de mii de euro. În plus, analizele pentru fiecare căprioară în parte au costat 250 de lei, iar alţi bani vor merge şi pe incinerarea cadavrelor”, spune Horga, reprezentantul fondului de vânătoare. Acesta a mai anunţat că se doreşte repopularea zonei cu căprioare, dar se aşteaptă concluziile anchetei, pentru a se afla dacă viitorii pui nu se vor expune şi ei pericolului de deces.
Şi în Ungaria
Pe surse, se pare că decesul în masă a căprioarelor sălbatice nu este un caz izolat, doar la nivelul judeţului nostru. Şi în Ungaria este întâlnită o situaţie asemănătoare. Zeci de căprioare au fost descoperite moarte şi în ţara vecină, într-o zonă care nici măcar nu se află la graniţă cu ţara noastră.
Noi leşuri, la Şofronea
O altă localitate din Arad a apărut pe harta căprioarelor găsite moarte. La Şofronea au fost descoperite mai multe leşuri, iar autorităţile au demarat cercetările şi în acest caz. Până în prezent, există trei dosare de cercetare deschise, dar numărul acestora ar putea creşte dacă vor mai fi găsite şi alte cadavre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!