Peste 13 mii de arădeni s-au simțit îndreptățiți în acest an să solicite ajutorul pentru încălzire de la Primărie. Alţii, deşi au făcut cu greu faţă gigacaloriei, nu au ajuns pe lista cu ajutoare. După ce le-au fost analizate dosarele și fișele fiscale celor peste 13.000 de solicitanţi, aproximativ două mii dintre ei s-au văzut nevoiți să treacă prin iarnă și fără ajutorul administrației, pentru că nu îndeplineau condițiile impuse.
Pentru ceilalți arădeni, care au rămas în cărți și au primit ajutorul pentru încălzire, chiar dacă iarna a trecut, emoțiile rămân. Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară, cea care se ocupă de verificarea beneficiarilor, își va continua controalele, pentru a se asigura că cei care au primit banii nu au încălcat legea. Practic, angajații DDAC Arad vor ajunge la șapte mii de arădeni, adică 60% dintre cei care au primit ajutorul bănesc, și le vor face o anchetă.
„Anchetele sunt efectuate pe anumite străzi. Am ales străzile și, din acea zonă, toți beneficiarii au fost verificați. Procesul este, însă, unul destul de anevois întrucât dosarul anchetei trebuie completat cu acte și declarații ale beneficiarilor, iar personalul care se ocupă de aceste controale este insuficient. Până în septembrie, termenul limită de finalizare a anchetelor, toți cei șapte mii de arădeni vor fi verificați, iar acolo unde se găsesc nereguli se va dispune restituirea ajutorului”, a explicat Cezar Jancă, șef de serviciu în cadrul DDAC.
DDAC a demarat deja acțiuni de recuperare a banilor în cazul a 20 de arădeni, iar cele mai multe nereguli au fost depistate în cazul celor care se încălzesc cu lemne.
Peste 13 mii de arădeni au solicitat sprijin administraţiei locale pentru a putea trece cu bine şi de această iarnă. Este vorba despre acordarea ajutorului bănesc pentru încălzirea locuinţei, un sprijin fără de care multe dintre familiile arădene nu ar fi putut ieşi din iarnă.
Fără noi cereri
Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad a preluat, până pe 20 martie, cererile pentru acordarea ajutorului, iar de acum DDAC se va axa în mod special pe continuarea verificărilor celor care au obţinut acest ajutor.
„Ajutoarele băneşti pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale şi lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 70/2011, se acordă pentru perioada noiembrie 2011-martie 2012. Activitatea de preluare a cererilor în vederea acordării acestui sprijin s-a încheiat, ultima zi pentru depunerea cererilor fiind 20 martie”, ne-a informat directorul DDAC Arad, Erika Stark. Potrivit datelor publicate de DDAC Arad numărul total de cereri preluate este de 13.470, însă unele dintre dosare au fost respinse, în final rămânând aproximativ 11 mii de beneficiari.
Dau banii înapoi
Anchetele de pe teren au scos la iveală şi faptul că unii dintre solicitanţi nu au respectat condiţiile impuse pentru a putea beneficia de ajutorul pentru încălzire.
„Până în acest moment s-au derulat peste 500 de anchete. În unele cazuri s-a decis încetarea plăţii ajutorului, măsură ce s-a aplicat cu începere din luna următoare celei în care s-a constatat încălcarea condiţiilor de eligibilitate, în timp ce în alte cazuri s-a dispus chiar recuperarea sumelor încasate până în acel moment. Restituirea banilor a fost obligatorie în acele cazuri unde condiţiile de eligibilitate pentru acordarea ajutorului au fost încălcate şi în lunile precedente controlului, spre exemplu au existat conturi bancare sau alte surse de venit ce îi descalificau pe solicitanţi”, ne-a declarat Cezar Janca, şeful serviciului social din cadrul Direcţiei.
Reclamaţi de vecini
Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară s-a confruntat şi cu unele cazuri de reclamaţii venite de la vecinii beneficiarilor de ajutor. În urma verificărilor efectuate, şeful serviciului social ne-a explicat că au existat atât cazuri în care reclamaţiile s-au dovedit reale, dar şi cazuri în care vecinii ce au făcut reclamaţia au fost doar… rău-voitori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!