ARAD. Un accident banal petrecut în vara anului trecut a ajuns să fie cercetat de nimeni alţii decât de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. O tamponare, un bazin fracturat, un poliţişt rănit, cel implicat în tamponare, şi un al doilea conducător auto fără permis. Un caz care din cauza zilelor de spitalizare ar fi trebuit să intre doar în atenţia angajaţilor IPJ Arad. Dar s-a mers şi mai departe iar dosarul a ajuns în cercetare pe masa procurorilor din Timiş. De ce? Pentru că probele de sânge luate de la poliţiştul implicat în accident nu corespund cu grupa de sânge a aceluiaşi angajat al IPJ Arad (sau cum se spune în limbaj tehnic, nu au acelaşi profil biologic).
Dar haideţi să vedem care a fost scurta istoria ce a făcut ca Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara să cerceteze câţiva poliţişti din Arad.
Un meci de fotbal jucat la Lipova… Aşa a început totul. Apoi, unul dintre poliţiştii care s-a aflat la eveniment, fiind în afara orelor de serviciu, s-a urcat în maşina personală şi a plecat probabil spre casă. Doar că în drum s-a ciocnit cu un camion cu lemne. N-a fost o ciocnire fără urmări pentru poliţist, ci am putea spune dintre cele mai grave. Pentru că a fost nevoie de intervenţia salvării şi de îngrijiri medicale (poliţiştul şi-a fracturat, se spune, bazinul), cei doi şoferi implicaţi în accident au fost nevoiţi să se legitimieze şi să sufle în fiole. Potrivit reprezentanţilor IPJ Arad, a rezultat zero alcool în sânge la momentul la care cei doi şoferi implicaţi în accident au fost testaţi cu etilotestul.
A mai rezultat, însă, faptul că şoferul camionului cu lemne nu avea permis.
Pentru că aşa zice procedura, celor doi li s-au recoltat probe de sânge şi la spital (Spitalul Judeţean Arad), unde au ajuns pentru a li se oferi primul ajutor. Iar probele, tot potrivit IPJ, au indicat faptul că cei doi nu băuseră alcool. Toate bune şi frumoase până aici. Dar că lucrurile nu au rămas doar aici. Dacă s-ar fi pus punct, poliţistul implicat în incident s-ar fi ales doar cu carnetul suspendat două luni. El este însă cercetat de procurori. Nu neapărat pentru acest incident, ci pentru faptul că sunt probleme cu probele de sânge luate atunci la spital. Mai exact, în urma analizelor de sânge, angajatului IPJ Arad i-a ieşit grupa B3 deşi, în mod normal, acesta are A2.
Cine a sesizat acest fapt Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara? Greu de aflat. Cu siguranţă, unul dintre „prietenii” poliţiştului. De ce s-a întâmplat aşa? Există voci care vorbesc de mici răfuieli în sânul IPJ Arad.
Ce confirmă procurorii
Ce s-a bănuit, se bănuie încă şi se cercetează de către procurori? Faptul că unul dintre colegii din IPJ ai poliţistului l-ar fi ajutat cu sângele său pe acesta, ca totul să iasă bine. Adică s-a prezentat la spital şi i s-a luat lui sânge, în locul poliţistului care şi-a fracturat bazinul în urma accidentului. Adică undeva pe drum, sau mai exact la spital, s-a petrecut o infracţiune. A oamenilor legii.
Povestea de mai sus e foarte aproape de adevăr, dacă ne luăm după procurori. Cristian Lazăr, procurorul de caz în acest dosar, ne-a confirmat faptul că are pe biroul său un astfel de dosar în care există suspiciuni că probele de sânge au fost înlocuite, sau mai exact că proba biologică de sânge nu a fost recoltată de la poliţistul care a produs accidentul la Lipova şi că pentru acest fapt sunt cercetaţi mai mulţi angajaţi ai IPJ. „Există un dosar la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara în care se efectuează cercetări faţă de mai multe persoane angajate în cadrul IPJ Arad în legătură cu suspiciunea substituirii probelor biologice de sânge”, ne-a declarat procurorul Cristian Lazăr. Din informaţiile noastre, printre cercetaţi se află persoane cu funcţii importante în Poliţia din Arad, care sunt cercetaţi acum sub aspectul săvârşirii unor posibile infracţiuni de complicitate şi fals intelectual.
Fără toleranţă în caz de vină
Reprezentanţii IPJ Arad ne-au confirmat şi ei faptul că în vara anului trecut a avut loc tamponarea descrisă mai sus şi că în incident a fost implicat un angajat al IPJ Arad. Faţă de acesta, însă, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei, Camelia Tuduce, s-a luat doar măsura suspendării carnetului de conducere pe timp de două luni. Tot IPJ confirmă şi faptul că s-a primit o sesizare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara în care un angajat al IPJ, alături de alţi colegi de lucru, sunt cercetaţi. Nu s-a primit însă nici o informare cum că s-ar fi început urmărirea penală în cazul acestora. Şi cum faza de cercetare nu implică nimic, căci plângeri penale poate face oricine despre oricine, nu s-a trecut la luarea nici unei măsuri – gen cercetare administrativă sau disciplinară – faţă de cei verificaţi de Parchet.
Altfel va sta treaba dacă se va începe urmărirea penală, ne asigură mai marii IPJ Arad. „Conducerea IPJ Arad nu tolerează astfel de elemente în caz că ele există printre angajaţi. În cazul în care se va ajunge la plângeri penale şi se va merge mai departe, stabilindu-se vinovăţia unor angajaţi ai IPJ Arad, vom lua măsurile cele mai drastice”, a precizat Camelia Tuduce.
Cine sunt cercetaţii
Subiectul cercetărilor efectuate acum la Parchet este Daniel Gheorghe Borta, ofiţer în cadrul Biroului Drumuri Naţionale de la Serviciul Rutier al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Arad. Angajatul IPJ Arad a avut amabilitatea să ne răspundă şi ne-a precizat faptul că „se fac audieri la parchet. Nu am ce date suplimentare să dau. Se fac doar cercetări şi se va da o soluţie”. Ca şi în cazul mai marilor IPJ, Borta a precizat că este vorba doar de cercetări făcute în baza unei sesizări şi nu de un dosar penal. Care, precizăm şi noi pentru cititori, ar schimba cu mult situaţia. Sursele noastre spun că cercetările îi vizează, de pildă, şi pe Goilean şi Hadja.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!