ARAD. Cine credea că scandalul de la Spitalul Judeţean Arad s-a încheiat, după ce 178 de oameni nu au putut vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale, s-a înşelat. Ziua votărilor a trecut, dar ecourile par că prind tot mai multă putere. Şi asta pentru că lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad (IPJ) au demarat o serie de cercetări pentru a stabili dacă cineva se face sau nu vinovat de faptul că pacienţii internaţi nu au putut să îşi exercite dreptul de vot. De duminică încoace, poliţiştii au trecut zi de zi pragul Spitalului Judeţean Arad pentru a lua declaraţii pacienţilor. Acest fapt ne-a fost confirmat chiar de către Teodora Olariu, directorul unităţii medicale, care ne-a spus că „şi astăzi (n.r. ieri) au fost poliţişti care au luat declaraţii celor care nu au votat duminică. Este vorba despre 178 de pacienţi netransportabili care nu au putut să îşi exercite acest drept”. Dinspre IPJ, informaţiile sunt vagi, total netransparente şi trunchiate, aşa că nu putem oferi poziţia Poliţiei în acest caz, nici dacă se aduc sau nu acuzaţii cuiva.
Cert este că, pentru moment, lucrarea oamenilor legii se referă la luarea de declaraţii. Dar, dacă în urma declaraţiilor, se va stabili că una sau mai multe persoane se fac vinovate de îngrădirea dreptului la vot, s-ar putea să vorbim despre dosare penale. Iar, cel mai probabil, cei vizaţi vor fi angajaţii unităţii medicale care, de joi şi până sâmbătă seara, nu au reuşit să transmită cererile pentru urna mobilă către Biroul Electoral Judeţean Arad (BEJ).
Dar să reiterăm puţin povestea. Duminică dimineaţă, 2 noiembrie, ziua primului tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui. În presă apare informaţia că peste 270 de pacienţi ai Spitalului Judeţean Arad nu pot vota pentru că responsabilii unităţii medicale nu şi-au făcut treaba ca la carte şi nu au trimis cereri pentru urna mobilă către BEJ.
„Sâmbătă, la ora 3, şefii de secţie au transmis cererile pentru urna mobilă către serviciul Administrativ al Spitalului Judeţean Arad. Cei de aici au început centralizarea cererilor, iar la ora 19:20 au finalizat această centralizare. La ora 19:30 cei responsabili au plecat cu cererile către cele patru secţii de vot indicate de către BEJ pentru a le depune. Au reuşit să depună o parte din ele, respectiv cele ale pacienţilor de la secţiile din oraş. Doar la secţia centrală a Spitalului Judeţean, respectiv la cea de pe Calea Victoriei au fost probleme. După ce au depus primele cereri, angajaţii spitalului au mers la secţia de votare de la Şcoala Generală nr. 1 pentru a depune un alt set de cereri. Au ajuns acolo la ora 20:01, dar cererile nu au mai fost primite. Am sunat imediat la Biroul Electoral Central pentru a primi o mică derogare, de câteva minute, pentru a depune cererile. Cei de acolo ne-au respins solicitarea”, ne-a povestit Teodora Olariu. Aşa că 178 de persoane s-au văzut puse în situaţia de a nu putea vota.
Duşi cu maşinile
Numărul pacienţilor care, conform calculelor iniţiale, nu au putut beneficia de urna mobilă a fost duminică de 270 de persoane internate la spital. Doar că, după cum anunţa directorul medical al unităţii, doctorul Adrian Wiener, o parte dintre pacienţi au fost transportaţi cu maşini şi cu ambulanţe către secţiile de vot din împrejurimi. Cu toate acestea, 178 dintre pacienţi nu au mai ajuns la vot. Aceştia vor trebui să spere că cei din Spitalul Judeţen îşi vor face treaba mai bine la următorul tur de scrutin din data de 16 noiembrie. Dacă nu, pacienţii trebuie să spere la… sănătate, că se vor însănătoşi şi vor putea merge la vot pe propriile picioare.
Posibilă pedeapsă
Dacă declaraţiile luate de poliţişti se vor finaliza cu o anchetă penală, o trimitere în judecată şi o sentinţă definitivă, cei ce vor fi găsiţi vinovaţi vor răspunde în faţa legii care spune că „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”. Totodată, Teodora Olariu, directorul Spitalului Judeţean Arad, a anunţat că, dacă ancheta va indica faptul că reprezentanţi ai unităţii medicale pe care o conduce sunt vinovaţi pentru situaţia creată duminică, 2 noiembrie, împotriva acestora vor fi luate măsuri şi pe linie administrativă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!