Câteva ore. Atât a durat „ancheta” internă desfășurată din comanda conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, în cazul bărbatului trimis acasă sângerând, după ce s-a tăiat cu un cutter la mână, pentru că nu exista medic de gardă care să-l opereze. Cercetarea internă a fost declanșată în urma prezentării cazului în Jurnal Arădean și pe portatul www.aradon.ro. Culmea e că în ziua documentării (marți), managerul spitalului, Mirandolina Prișcă, spunea că nu este caz de anchetă, pentru că toate procedurile au fost respectate, iar pacientul nu reprezenta un caz grav pentru care să fie chemat de acasă un medic de chirurgie plastică și reparatorie. Totuși, miercuri s-a decis efectuarea unei anchete. Și au fost de ajuns câteva ore până la emiterea concluziei, ceea ce ne face să credem că cercetarea a fost făcută de mântuială, „de ochii lumii”, mai ales că o televiziune națională de știri a preluat subiectul.
„S-a aplicat un tratament corect”
Astfel, purtătorul de cuvânt al SCJU Arad, dr. Ciprian Pribac, ne-a comunicat, joi, că explicațiile medicilor de la Unitatea de Primire Urgențe și de la Chirurgie Generală arată că s-a procedat corect. „Ne-am autosesizat în acest caz și s-a ajuns la concluzia că au fost respectate procedurile prevăzute în protocoalele spitalului. S-a aplicat un tratament corect”, a spus Pribac. Întrebat cum se explică faptul că la Timișoara pacientul a fost operat de urgență, fiind considerat un caz grav, Pribac a declarat: „Pacientului i-a fost aplicat un pansament compresiv și s-a așteptat timp de 15 minute pentru a se vedea dacă se oprește sângerarea. Pentru că s-a oprit, a fost lăsat să plece acasă, cu recomandarea să revină a doua zi. Am înțeles că sângerarea a pornit după ce a plecat din spital, deci pacientul trebuia să revină”.
Contraziși de la Timișoara
Pacientul n-a revenit, dintr-un motiv simplu: nu avea oricum cine să-l opereze. A ales Timișoara, unde medicii au considerat cazul său o urgență. Șeful Secției de Chirurgie plastică de la Spitalul Județean din Timișoara, Gheorghe Nodiți, a declarat că arădeanul rănit a ajuns la spital sângerând și a fost internat. „S-a constatat că exista o leziune a unei artere secundare din artera radială și s-a intervenit chirurgical”, a declarat Nodiți.
„Puteam să nu mă mai trezesc”
Pacientul arădean, Viorel Tuchlei, este revoltat de concluzia „anchetei”. „Orice medic trebuie să știe că o arteră asupra căreia nu se intervine chirurgical nu are cum să se închidă. M-au trimis acasă, iar eu dacă mă culcam liniștit, puteam să nu mă mai trezesc pentru că aș fi sângerat toată noaptea. Și așa am pierdut mult sânge. De cum am ieșit pe poarta spitalului din Arad, pansamentul s-a înroșit, așa că fiica mea a decis să mergem direct la Timișoara, să nu mai pierdem timp la un spital la care nu am fost ajutat corespunzător”, ne-a spus bărbatul.
Secție desființată
Vă reamintim că de la reformele din sănătate încoace, adică din 2010, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad nu acoperă urgențele la Compartimentul chirurgie plastică și reparatorie, pentru că secția cu același nume a fost desființată. Compartimentul face parte acum din Secția Chirurgie generală, pentru că a fost redus numărul de medici și paturi. Ar mai fi necesară angajarea unui singur medic și instalarea a încă cinci paturi, pentru reînființarea secției și, implicit, asigurarea gărzilor în afara programului, care acum e de câteva ore pe zi. Cu toate acestea, niciun responsabil nu se grăbește să facă demersuri în acest sens, iar pacienții sunt trimiși acasă și ajung în Timișoara pentru a fi tratați corespunzător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!