ARAD. Anchetă în desfășurare la Arad, după ce o grupare care ar contracta credite în numele unor persoane fără ca acestea să știe, ar acționa în oraș. Acuzele sunt formulate de proprietarii unui parc auto, care spun că au sesizat un mod de operare care le-a dat de gândit.
Parcul auto vinde mașini și intermediază inclusiv împrumuturi bancare pentru cei care nu au toți banii. Clienții pot trimite inclusiv poza cu documentul de identitate, numărul de telefon și adresa de e-mail pe un număr de whattsup al companiei, iar mai departe firma se ocupă de toate actele necesare creditului. Clientul primește mesaj pe telefon din partea băncii și documentele pe e-mail.
Doar că metoda gândită să-i ajute pe oameni ar fi fost speculată niște persoane mai „întreprinzătoare”.
Potrivit Valentinei Zbanț, proprietara parcului auto, firma a primit trei comenzi în decurs de aproximativ o lună, dintre care două în aceeași zi, cu același mod de operare, și de fiecare dată clientul al cărui document fusese trimis pentru credit suna pentru a aunța că nu poate merge să ridice mașina și că va trimite pe altcineva. Când au văzut că acest mod de operare se repetă, proprietarii parcului auto au început să aibă suspiciuni, chiar dacă numerele de telefon de pe care fuseseră sunați erau diferite.
Filmul întâmplărilor
După câteva verificări au vorbit cu oamenii cu ale căror documente fuseseră aprobate creditele și au constatat că aceștia habar nu aveau. Valentina Zbanț povestește cum au decurs lucrurile:
„Anul trecut, de prin iunie-iulie, când am deschis parcul auto, s-au primit mai multe documente, acte ale unor persoane, în luni diferite, pentru a-și cumpăra câte o mașină prin credit. Prima lună nu am sesizat exact că ar fi o problemă, pentru că am mai întâlnit cazuri de genul și ne-am familiarizat cu situația. A doua lună la fel, pentru că clientul ne suna și spunea că trimite pe altcineva după mașină. În a treia lună, tot așa, același mod de operare, au trimis altă persoană să ridice mașina și atunci ni s-a părut suspectă situația. Între timp s-a mai primit un act de identitate de pe un alt număr de telefon, cu același mod de operare, și atunci fetele de la birou au sunat prima persoană, care de fapt ridicase mașina. Nu a răspuns, am sunat la girant, am dat de o altă persoană cu are am mai comunicat și am spus că nu dăm mașina decât titularului. A venit un domn de la splătorie, dar i-am spus că nu dăm mașina până nu vine titularul contractului de credit. La plecare s-a întâlnit cu persoana care ridicase o mașină de dimineață, s-au urcat într-un taxi, dar angajații noștri i-au urmărit. Au oprit într-o parcare de pe Calea Zimandului și acolo au urcat într-o mașină aparținând unui alt parc auto, unul dintre concurenții noștri. Recunoscând mașina, băieții mei au făcut poze, iar după ce s-au întors am sunat la 112, dar cei de la poliție mi-au spus că nu există niciun prejudiciu la momentul respectiv.”
Nu știau despre credite
Pentru a-și confirma bănuielile, proprietara parcului auto a început să investigheze de una singură:
„Între timp am reușit să facem rost și de numerele de telefon ale păgubiților, i-am sunat pe doi dintrei ei, le-am comunicat ce am sesizat și ce s-a întâmplat, am hotărât să plătim prejudiciul către bancă, ca aceștia să nu intre în biroul de credite și am decis să facem plângere penală la Parchet și la secția 1 de Poliție. Cei doi cu care am vorbit nu știau despre credite, ei au fost plecați în concediu în perioada respectivă și au declarat la poliție că au trimis documentele către o firmă de înmatriculări din Arad, cu sediul pe Calea Aurel Vlaicu, pentru asigurări. Bănuim că este vorba despre un grup care se ocupă cu așa ceva. Trimiteau documentele de pe numere de telefon diferte, noi am sunat imediat după ce ne-am dat seama, pe fiecare număr de telefon, dar erau închise toate. Una dintre mașinile date are numere provizorii în Oradea, a doua se află în Târgu Mureș, iar a treia nu avea numere roșii scoase. Am decalarat și la Polție, doar că nu s-a luat nicio măsură până în momentul de față”, mai spune proprietara parcului auto.
Grup organizat?
Proprietarii parcului susțin că cel puțin două persoane din Arad, una care deține un alt parc auto și alta care deține o companie de asigurări și înmatriculări, acționează împreună și iau credite în numele unor oameni, fără ca victimele să cunoască acest lucru. Cele două persoane ar face rost de fotografii cu documentele de identitate tocmai prin intermediul companiei de asigurări.
“Prejudiciul cauzat este de aproximativ 35 de mii de euro. Ei s-au axat pe mașini mult mai scumpe, dar păgubiții nu se încadrau din punct de vedere financiar, al salariului, la o sumă mai mare penrru credit. O mașină a fost de 11.500 de euro și două de câte 10 mii de euro. Păgubiții nu au avut nicio legătură, nu știau ce se întâmplă, pentru că ei au trimis actele pentru asigurări de călătorie”, mai spune Valentina Zbanț.
Poliția cercetează
“La nivelul Poliției Municipiului Arad a fost înregistrat, la data de 20 septembrie, anul curent, un dosar penal în care se efectuează cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune. În cauză există un cerc de persoane bănuite, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale”, a declarat inspector de poliție Mădălin Herbei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.
Polițiștii și procurorii continuă cercetările în acest caz.
Trimite articolul
XNu înțeleg cum putea lua credit de la banca dacă nu erau de fata persoanele respective la banca. Înseamnă că cineva de la banca care dădea creditul a comis o ilegalitate
-
Exact.
Am decalarat și la Polție, doar că nu s-a luat nicio măsură până în momentul de față”, mai spune proprietara parcului auto.
Pai ce masuri sa ia politia cand in spatele afacerii sta chiar mafia din politie ?
Iar banca cum acorda un credit ? doar in baza unor copii dupa actele de identitate , fara o semnatura a titularului creditului ???
te doare minte ce ingrengatura de toata frumusetea !
-
Și mai ales adeverințe de la locul de muncă, de unde au avut băncile? Chiar dacă ar fi sa acorde banii doar în baza buletinului după câte știu trebuie adeverințe și giranți.
-
TBI se pare ca este această bancă care ofera exclusiv credite online.
Interogarea veniturilor la ANAF se face in baza unui document semnat de catre titular, deci si fals in acte si uz de fals!
-
Banca politia complice la inselaciuni asa e de cand lumea politia e implicata in romania in prostitutie trafic de tigari si droguri…asta cu masinile e maruntis pt ei mai nou sunt chiar din politie consumatori se stie dar se acopera romania e un stat dezintegrat de coruptie uitati va ce decizii da justitia!
Parerea mea… si parcul e implicat… nu s-au mai inteles la coco si acuma a dat tot in vileag. Nu cred ca, in ziua de azi, un bisnitar (chiar cu acte in regula), sa fie atata de corect. Interesul lor e sa vanda!
De aceea trebuie sa nu mai platim cu cardul nimic, sa trecem la acele vremuri cand trebuia sa mergi personal sa rezolvi problema . Acum ne-am lenevit, suntem comozi, stam acasa si telefonul rezolva tot. Baieti destepti stau si ei acasa si ne rezolva bine .
-
Ce treaba are plata cu cardul in acest caz?
-
Nu are, a preluat de pe FB niste idiotenii si le da mai departe aici.
-
Politia din Arad haha….serios