Procurorul arădean Florin Roman şi colega sa, Denisa Marţi, au intrat în vizorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul unui comunicat emis de consiliu, se specifică faptul că aceştia vor fi cercetaţi pentru abateri disciplinare.
„Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, urmând a se efectua verificări cu privire la aspecte legate de activitatea procurorilor, ce ar putea constitui indicii privind săvârşirea abaterii disciplinare, respectiv «exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune»”, se susţine în documentul emis de CSM.
Tot necazul celor doi procurori se trage de la un dosar pe care aceştia l-au instrumentat, respectiv anchetarea mai multor persoane acuzate de contrabandă de ţigări.
Problema este că în cadrul dosarului au fost introduse discuţii telefonice purtate de procurorul Lucian Dolcu, arădeanul de la Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara, discuţii care nu aveau nicio legătură cu respectivul caz. Presa a vuit la momentul respectiv, pe surse, anunţând că Dolcu este implicat în mafia ţigărilor de contrabandă, iar procurorul a decis să îşi facă dreptate, aşa că a solicitat CSM-ului o cerere de apărare a reputaţiei.
Inspectorii judiciari din cadrul CSM au luat la puricat întreg dosarul în care apărea şi numele procurorului DNA Lucian Dolcu, dar nu au găsit nimic care să îl incrimineze pe acesta. Mai mult, inspectorii au descoperit faptul că dosarul cu pricina ar fi fost unul „fabricat” împotriva lui Lucian Dolcu.
„Din studiul dosarului, a rezultat că toate notele de redare se aflau la dosarul de urmărire penală. S-a stabilit că acestea s-au aflat tot timpul la dosarul de urmărire penală, cu toate că procurorul care efectua urmărirea penală a întocmit un proces verbal în care nu se regăseau convorbirile mai sus menţionate. Niciuna dintre convorbirile despre care se face menţiune, în notele de redare, că ar fi fost purtate între <LSA> (n.red.: inculpat în dosarul de contrabandă) şi <Lucian Dolcu> nu au fost menţionate în procesul verbal întocmit de procuror. În procesul verbal sunt redate, însă, convorbiri telefonice purtate de la alt număr de telefon de către învinuitul LSA cu alte persoane, niciuna, însă, cu procurorul Dolcu Dumitru-Lucian”, au concluzionat inspectorii judiciari. În schimb, Dolcu a fost înregistrat în timp ce vorbea la telefon cu alte persoane, neimplicate sub nicio formă în dosar.
Au admis cererea
În urma consultării dosarului în care apare numele lui Dolcu şi în urma administrării probelor aflate la dosar, s-a hotărât: „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, analizând rezultatul verificărilor, a reţinut că titlul şi afirmaţiile din cuprinsul articolelor de presă sunt de natură să aducă atingere reputaţiei profesionale şi au afectat imaginea publică a domnului procuror Dolcu Lucian. Considerând întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale, a procedat la admiterea ei”.
Roman, recidivist
Procurorul Florin Roman este pentru a doua oară în atenţia inspecţiei judiciare a CSM în numai cinci luni de zile. Roman a fost sancţionat cu reţinerea a zece la sută din salariu pentru trei luni, după ce în luna ianuarie, în timpul protestelor de stradă din România, a solidarizat cu protestatarii şi a adus acuze conducerii statului. Acum inspectorii vor verifica dacă Florin Roman nu a respectat normele de procedură cu rea-credinţă sau din neglijenţă.
Fără atitudine
Din păcate, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad nu au putut fi contactaţi pentru a comenta situaţia creată de instrumentarea greşită a unui dosar de cercetare penală în care, în vreun fel sau altul, adevărata ţintă a fost procurorul DNA Lucian Dolcu.
alin.gherasim@informmedia.ro
Magistratii sar in apararea lui Florin Roman
Citiți principiile noastre de moderare aici!