„1. Am intrat în acest demers, Capitală Europeană a Culturii, să adunăm arădenii în jurul unui ambițios proiect de dezvoltare al orașului, să dăm un semnal de unitate, de maturitate, să dezvoltăm un spațiu urban plăcut, instituții mai atente la nevoile oamenilor, să promovăm cultura ca o șansă pe care Aradul o are pentru recuperarea decalajelor față de Europa. Scopul meu a fost și este să îmi aduc contribuția la accelerarea dezvoltării orașului, indiferent de poziția în care m-aș afla, nu să mă războiesc cu personaje care nu se pot abține să nu transfere adversitățile lor personale interesate asupra proiectului Capitală Europeană a Culturii. Suntem într-o competiție în care scandalul, gustat de mass-media și de sceptici, poate fi extrem de dăunător Aradului. De aceea nu mi-aș dori să intru într-o polemică de anduranță cu dl. Cătălin Lazurcă, polemică ale cărei efecte se pot repercuta asupra proiectului Arad, Capitală Europeană a Culturii. Cu atât mai mult cu cât față de un alt domn Lazurcă, Marius, ambasadorul României în Republica Moldova, am tot respectul și admirația. Sper ca modelul său de inteligență și decență să poată fi o inspirație nu numai pentru mine, ci și pentru alți arădeni, evident și pentru dl. Cătălin Lazurcă. Regret că din cauza rigorilor diplomației, domnul ambasador Marius Lazurcă nu a putut accepta anul trecut propunerea de a fi figura reprezentativă a Asociației Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021. Domnia sa este o garanție a seriozității și am fi avut cu toții multe de învățat de la el. Inclusiv dl. Cătălin Lazurcă.
2.Nu este un motiv de demisie faptul că omul politic Cătălin Lazurcă nu suportă diversitatea în gândire. Mai degrabă ar putea fi faptul că trăim într-un oraș în care președintele comisiei de Cultură al Consiliului Local Municipal are, la 25 de ani de la Revoluție, apucături de cenzor din perioada în care opinia era considerată un delict. Îl informez pe domnul Lazurcă de faptul că în calitate de jurnalist, de cadru universitar, de om implicat în viața cetății, pledez împotriva cenzurii și a abuzului de putere, fie că îi place domniei sale, fie că nu. Voi continua să mă exprim în calitate de jurnalist indiferent de frământările sale personale. Este curios cum, după ce la inițiativa sa s-au cheltuit câteva zeci de mii de euro pentru o conferință despre libertate la Arad, dl. Cătălin Lazurcă tot nu este în clar cu faptul că libertatea nu înseamnă aroganță suverană și nici să îi cântăm toți în strună, nu carecumva să îi lezăm sensibilitatea.
3.Nu este surprinzător pentru mulți dintre cei cu care a interacționat în calitatea de președinte al comisiei de Cultură, că dl. Lazurcă nu își poate stăpâni impulsurile. Am asistat și la episoade cu alte „victime” ale izbucnirilor sale. Eu cred, și domnului Lazurcă îi transmit cu toată politețea, că superioritatea se demonstrează înainte de toate prin modestie și reținere, nu prin răcnete și dispreț.
4. Am încredere că instituțiile de evaluare, respectiv partidele politice din Arad, vor avea echilibrul necesar să poată face abstracție de atitudinile domnului Lazurcă, nu vor evalua proiectul Capitală Europeană a Culturii prin partizanatul președintelui comisiei de Cultură a CLM și al aroganței sale.
5.Cred că pentru dl. Cătălin Lazurcă ar fi utilă o analiză personală, pornind de la constatarea că într-un oraș în care el conduce de trei ani o comisie de cultură, lumea râde când aude de proiecte culturale ambițioase și, ironică, întreabă: „care cultură”? Iar primul cuvânt asociat de o mare parte a opiniei publice cu noțiunea de cultură este „afacere”. O situație pentru a cărei corectare lucrează acum mai multe instituții, inclusiv Asociația „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021” – și am încredere că vom reuși”, declară Andrei Ando.
Citiți principiile noastre de moderare aici!