Autorităţile se laudă cu creşteri ale numărului de firme an de an, cu locuri de muncă tot mai multe, dar statisticile arată altceva. Potrivit unor date adunate de www.listafirme.ro, un portal care publică informaţii referitoare la absolut toate societăţile din România, municipiul Arad se află pe un trend descendent atât din punct de vedere al firmelor care funcţionează aici, cât şi din punct de vedere al numărului de angajaţi.
Statisticile indică faptul că, în anul 2018, atât numărul de firme, cât şi cel al angajaţilor a crescut destul de mult. Pentru anul 2008, în municipiul Arad au fost depuse date de bilanţ pentru un număr de 9.752 de firme. Practic, asta înseamnă că acestea erau active. Zece ani mai târziu, pentru anul 2018 au fost depuse date de bilanţ pentru numai 9.081 de firme, în scădere cu aproape700 de firme active faţă de anul 2008. Mai departe, în anul 2008 erau peste 70.000 de persoane angajate la firmele din municipiul Arad, în scădere faţă de anul 2007, când s-a atins maximul de angajaţi din ultimii 15 ani: 74.360 de persoane.
Potrivit datelor adunate pentru anul 2018, în Arad existau 63.231 de angajaţi, cu peste 7.000 mai puţini decât în urmă cu zece ani. În schimb, contrar acestor statistici, cei de la listafirme.ro arată faptul că cifrele de afaceri şi profiturile au crescut vertiginos în perioada vizată.
În anul 2008, cifra totală de afaceri a firmelor din Arad era de 1.201.879.235 de lei. Zece ani mai târziu, cifra totală de afaceri a firmelor din municipiu era de 2.138.045.525 de lei. Aproape dublu. Şi profiturile înregistrate sunt mult mai mari. În 2008, profitul total net al firmelor din Arad era de 57.725.994 de lei, în timp ce în 2018 acelaşi profit a ajuns la o valoare de 116.047.567 de lei. Mai mult decât dublu.
Pe domenii
Acelaşi portal de informaţii economice a făcut şi un top al celor mai importante domenii de activitate ale firmelor din Arad, după cifra de afaceri neuzual de mare faţă de media naţională. În municipiu, pe primul loc se află fabricarea altor componente electronice, care depăşeşte media naţională cu peste 5.000 la sută. Mai departe, fabricarea articolelor de feronerie şi a echipamentelor de comunicaţii sunt şi ele foarte dezvoltate în Arad, cu o cifră de afaceri care depăşeşte media naţională cu peste 4.000 la sută. Firele, cablurile şi cablajele sunt un alt domeniu de activitate foarte bine reprezentat în Arad. În schimb, la polul opus, cei de la listafirme.ro spun că ar mai fi loc de firme din domeniul exploataţiei forestiere, a tăierii şi rindeluirii lemnului ori a comerţului cu amănuntul în magazine nespecializate, aceste domenii având o competitivitate mult mai mică faţă de media naţională.
Trimite articolul
XPai normal ca dau pe aia care au ramas ca pe sac,lucra unii tot cate 2 schimburi,dar cine sa verifice chestiile astea?.Pana nu se intampla vreun accident nimeni nu e curios.
Cred ca nu trebuie să fii expert ca sa vezi ca Aradul se află în regres. Hotelurile mari din oraș sunt scoase la vanzare, industria, în cădere, doar cablaraie, magazinele mari au plecat, suntem la nivel cu Zalău, doar ei mai au doar un hipermarket in oras, turistic nu existam… un oraș obosit si trist. Dacă vrei să ieși undeva, mergi la Oradea sau Timișoara.
multinationalele cotizeaza la greu. ca oamenii ore suplimentare la greu si bani ioc.
Bani mai multi pentru strainii jupini la corporatie. Pentru romani muncitori din ce in ce mai putini si fara valoare.
Draga domnule Gherasim,cum s-au dublat profiturile?
In 2008 cu 57.725.994 de lei profit la 1.201.879.235 de lei cifra de afaceri înseamnă ca au avut o marja de aproximativ 4,7%…iar in 2018 cu 116.047.567 de lei din 2.138.045.525 de lei înseamnă aproximativ 5,4%…unde este dublarea profitului?
Folosiți titluri care induc in eroare,total aiurea.
Cu toate că s-a pierdut 10.000 locuri de muncă profiturile firmelor au crescut asta inseamnă că cei rămași fac și treaba celor 10.000 , dar lucrul acesta nu se vede fiindcă se lucrează pe salar minim pe economie și muncesc pe rupte. Aceste multinaționale sunt susținute de romani unde sunt tratați ca sclavii , cei de afară nu au aceleași norme ca la noi și caștigă de trei , patru ori mai mult. ca romanii . Așa că doamna ministru sigur că nu a-ți lucrat la privat să susțineți că romanii sunt puturoși și că nu lucrează . Se lucrează in draci și romanii se aleg un trai de la lună la lună și dv. veți ca romanii să lucreze pană la 70 de ani , practic vreți ca romanii să nu se mai bucure de pensie , ca bugetarii să o ducă bine .