Își cer drepturile! Angajații arădeni se adresează în număr tot mai mare Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru a-și reclama angajatorii, principala lor plângere vizând drepturile salariale. „De la începutul anului şi până în prezent, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad au fost înregistrate un număr de 263 de petiţii, din care peste 53% au fost înregistrate pentru neacordarea drepturilor salariale, peste 11% pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, aproximativ 8% pentru neplata orelor suplimentare, 7% pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, au fost înregistrate sesizări şi pentru neîntocmirea actelor de încetare a raportului de muncă, etc”, ne informează Romina Socaci, purtător de cuvânt al ITM Arad.
În ceea ce privesc sancțiunile prevăzute de legislație, ITM Arad ne-a informat că nerepsectarea dispozițiilor privind munca suplimentară este amendată de la 1.500 lei la 3.000 lei, primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancționează cu 20.000 lei, iar prestarea muncii fără a avea un contract este sancționată cu sume de la 500 la 1.000 lei.
Legea este mult mai dură în ceea ce privește lipsa sau nerespectarea măsurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă. În această speță, angajatorul riscă închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă.
„Orice persoană care se simte nedreptăţită de către angajator, prin încălcarea unor drepturi expres prevăzute de lege are posibilitatea de a depune la ITM Arad o petiţie (reclamaţie) fie prin simpla prezentare la sediul instituției, din strada Episcopiei, nr. 11 – 13, fie prin transmiterea acesteia pe adresa de e-mail a instituţiei noastre itmarad@itmarad.ro. Trebuie precizat că pentru a i se da curs, reclamaţia trebuie să conţină datele de identificare ale petiţionarului, în caz contrar, aşa cum prevede art. 7 din actul normativ mai sus amintit, petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează. Aşadar, prin date de identificare înţelegându-se, pe lângă numele şi prenumele petiţionarului, inclusiv datele din buletin/carte de identitate”, mai specifică reprezentanții ITM Arad.
Orice persoană care se simte nedreptăţită de către angajator e are posibilitatea de a depune la ITM Arad o petiţie (reclamaţie)” – Ecateriana Isac
Citiți principiile noastre de moderare aici!