12 angajaţi mai are Sanevit – societatea care deţine fosta fabrică arădeană de seringi –, incluzând-o în această categorie şi pe directoarea Mariana Brădicean. „Angajaţi” e un fel de a spune. Căci oamenii nici nu muncesc (activitatea de producţie fiind sistată de câţiva ani) şi nici nu primesc salarii. Ba, mai mult, au restanţe salariale şi din vremea în care mai lucrau câte ceva. Le-a ajuns cuţitul la os de mult timp, dar au tot lungit-o sperând că vine privatizarea şi, odată cu ea, rezolvarea tuturor problemelor.
Au fost două tentative de privatizare iniţiate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Ambele eşuate. La începutul lunii iunie a acestui an, Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului din cadrul MECMA ne asigura că „se vor analiza alte posibilităţi pentru relansarea producţiei la Sanevit 2003 SA, spre exemplu, atragere de investiţii din partea unor investitori privaţi printr-o metodă prevăzută de legislaţia în vigoare”. Nu ne-au fost oferite mai multe detalii iar, între timp, Departamentul şi-a schimbat conducerea…
În audienţă
În încercarea de a mişca lucrurile într-o direcţie favorabilă, un grup format din câţiva angajaţi ai Sanevit au fost, luni dimineaţa, în audienţă la prefectul Aradului. În trecutul nu foarte îndepărtat, oamenii s-au mai adresat Prefecturii cu o petiţie, pe care Prefectura a transmis-o Ministerului Economiei. Nerezolvându-li-se situaţia, în sensul că nu a avut loc privatizarea societăţii, petenţii au solicitat, de data aceasta, să fie primiţi în audienţă de prefect. „Au reclamat oarecum aceleaşi lucruri: că au salarii restante, că nu îşi primesc banii cuveniţi – urmare a faptului că nu a avut loc privatizarea societăţii. Noi vom face la fel: vom transmite nemulţumirile lor Ministerului Economiei” – a precizat pentru Jurnal arădean/ Aradon Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Prefecturii Arad.
De menţionat că angajaţii Sanevit nu s-au prezentat la Prefectură în numele societăţii, ci în numele lor. De altfel, ei nici nu au fost însoţiţi de directoare. Interpelată de Jurnal arădean/ Aradon, aceasta a precizat: „Oamenii sunt supăraţi şi îi înţeleg că sunt supăraţi. Dar totul depinde de Bucureşti. Stăm şi aşteptăm, să vedem ce decizie iau cei de sus, cei care sunt acţionarii societăţii, până la urmă. Aceasta e calea legală. Nu avem altă posibilitate.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!