Le-a ajuns cuţitul la os. E vorba despre cei 30 de salariaţi ai fabricii de serigi „Sanevit” din Arad. Ei s-au hotărât să iasă, mâine, în curtea societăţii pentru a atrage atenţia asupra situaţiei financiare dezastruoase în care se găseşte „Sanevit”: restanţe la bugetul de stat acumulate încă din 2008, administrare specială din 2008 şi, nu în ultimul rând, restanţe salariale de peste un an de zile pentru actualii şi foştii angajaţi. Din cauza lipsei fondurilor, salariaţii au primit bani „cu ţârâita”, câte 200-400 de lei pe lună. Practic, între noiembrie 2011-martie 2012, oamenii nu au primit niciun ban deşi au fost la serviciu. În rest, s-au făcut doar plăţi parţiale, angajaţii reuşind să strângă un salariu în trei-patru luni de zile. În unele cazuri, restanţele salariale se întind pe 15 luni!
Ministerul bate pasul pe loc
Situaţia a devenit de neacceptat cu atât mai mult cu cât aşteptările salariaţilor „Sanevit” deveniseră destul de mari odată cu trecerea societăţii în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Toată lumea se aştepta la demararea procedurilor pentru privatizarea fabricii, ştiut fiind că există un investitor care şi-a exprimat, încă din 2009, intenţia de a cumpăra „Sanevit”, de a menţine obiectul de activitate, de a-l dezvolta şi de a-l diversifica. Speranţe deşarte. Nu s-a întâmplat nimic. MECMA nu a mişcat niciun deget în privinţa privatizării şi nici nu a prezentat strategia care să permită, conform acordului cu FMI, „atingerea celui mai bun rezultat posibil în valorificarea drepturilor conferite de acţiunile deţinute de stat şi recuperarea întârzierilor apărute în refacerea şi promovarea economiei moderne”.
La 20 septembrie, Jurnal arădean a solicitat prezentarea unui punct de vedere privind viitorul „Sanevit”, chiar Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, dar şi Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. Fără niciun răspuns, până acum.
La limită
Lupta pentru supravieţuire continuă la „Sanevit”. În prezent, angajaţii fabricii arădene de seringi realizează truse medicale, în sistem lohn, pentru o firmă belgiană. Ceea ce asigură menţinerea societăţii pe linia de plutire.
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!