Ca urmare a temperaturilor crescute înregistrate în ultima vreme, angajatorii care nu respectă condițiile de muncă în perioadele cu temperaturi crescute extreme sunt pasibili de amenzi între 1.500 lei și 2.500 lei. Angajatorii trebuie să ia măsuri în situaţia în care temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Temperaturi ridicate sunt considerate temperaturile de peste 37 grade Celsius sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80.
Măsuri de luat
„Angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă. Pentru cei care lucrează în aer liber se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite. Pentru cei care lucrează în spaţii închise, se va asigura ventilaţia la locurile de muncă. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este necesar să se asigure de către angajator: apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri. Angajatorii, alături de reprezentanții sindicatelor, pot reduce programul de lucru sau să îl eșaloneze pe două perioade de lucru”, ne spun reprezentanții ITM Arad.
Prevenție în condiții extreme
Pentru a preveni îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme, angajatorii sunt îndemnați de reprezentanții ITM Arad să ia măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, cu depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cel mai apropiat spital a persoanelor afectate, reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!