Problemele semnalate de ani de zile de către pacienţii Secţiei Infecţioase Adulţi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad nu au fost rezolvate. Condiţiile sunt în continuare departe de cele specifice unei unităţi medicale, iar cei care ajung să fie internaţi, pentru că mulţi refuză, parcă se plâng fără să fie auziţi de autorităţi.
În ultimele zile, câţiva pacienţi care au ajuns în această secţie ne-au semnalat că nu au avut nici măcar apă caldă, iar băile arată în continuare deplorabil, cu instalaţii sanitare distruse. Mobilierul din saloane este ruginit, ferestrele şi uşile sunt vechi şi abia se închid.
„Am fost îngrozită să văd în ce condiţii suntem internaţi. Nu le reproşez nimic medicilor şi asistentelor, care îşi dau silinţa şi au condiţii la fel de proaste, dar nu înţeleg cum de autorităţile nu se implică să schimbe ceva. Mi s-a făcut greaţă când am intrat prima dată în baie, de duş nici nu s-a pus problema. Curgea doar apă rece ca gheaţa”, ne-a mărturisit o doamnă internată recent.
Responsabilii SCJU şi ai Consiliului Judeţean, finanţatorul spitalului, spun că igienizări s-au făcut în acest an. Pereţii arată mai curaţi decât la începutul anului, când Jurnal Arădean şi Aradon au mai scris despre nemulţumirile pacienţilor. S-a intervenit şi la acoperiş, prin care ploua. Pentru aceste lucrări, s-au alocat aproximativ 130.000 de lei. O sumă infimă faţă de nevoile celor două imobile vechi în care funcţionează secţia de pe strada Ştefan Cicio-Pop.
Referitor la lipsa apei calde, reprezentanţii spitalului spun că “trebuie lăsat robinetul să curgă mult”, pentru că reţelele sunt vechi şi neizolate, astfel că minute bune curge doar apă rece.
Proiect de 1,5 milioane euro
Şeful Serviciului Management Spitale din cadrul Consiliului Judeţean, Mihai Şeran, a declarat pentru Jurnal Arădean şi Aradon că Secţia Infecţioase Adulţi va fi reabilitată cu fonduri transfrontaliere, printr-un program european destinat României şi Ungariei. Prin acest program se pot solicita cel mult 1,5 milioane de euro pentru proiectul de reabilitare a secţiei, sumă în care autorităţile judeţene consideră că se pot încadra. Problema este că totul se află doar în faza de „studiu de oportunitate”, deci nu există nici măcar proiect tehnic pentru lucrările care ar urma să fie executate.
„Finanţarea va fi solicitată în cursul anului 2018, iar proiectarea s-ar putea realiza până la sfâşitul anului viitor, astfel încât în 2019 să înceapă lucrările”, a precizat Şeran.
Reabilitare completă
Lucrările avute în vedere includ schimbarea instalaţiilor electrice, sanitare, a ferestrelor şi uşilor, amplasarea unui lift exterior pentru pacienţi, dar şi schimbarea completă a mobilierului.
Toate s-ar putea realiza cel mai devreme în trei ani, dacă fondurile europene ar fi obţinute şi licitaţiile ar decurge fără contestaţii.
Istorie tristă
Pacienții deplâng de mulți ani condițiile din Secţia Infecţioase Adulţi a SCJU Arad, iar până anul trecut autoritățile au arătat că nu pot face investiții pentru că cele două imobile au fost revendicate la începutul anilor 2000 de Forumul Democrat al Germanilor din România. În una dintre clădiri, veche de un secol, a funcţionat în trecut Casa Germană, motiv pentru care a fost revendicată de comunitatea germană cu tot cu terenul aferent, pe care la mijlocul secolului trecut a mai fost ridicat un imobil, ambele fiind folosite acum de spital.
La sfârşitul anului trecut, situația juridică a imobilelor a fost rezolvată definitiv. În octombrie 2016, Comisia Specială de Retrocedare din cadrul Guvernului a informat Consiliul Judeţean că instanțele au respins cererea de revendicare. În noile condiţii, rămâne doar problema banilor necesari pentru reparaţii, care deocamdată nu există în bugetul judeţean, singura speranţă fiind legată de programul transfrontalier româno-ungar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!