SEBIŞ. Viceprimarul oraşului Sebiş, Radu Demetrescu, cel care a preluat interimatul Primăriei după ce primarul Gheorghe Feieş a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, a fost „executat”, la rândul său, de inspectorii de la Integritate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă în procesul în care Demetrescu a atacat raportul ANI. Iar sentinţa finală nu este deloc una favorabilă viceprimarului care a avut şi atribuţiile de primar. „Respinge recursul declarat de reclamantul Demetrescu Radu împotriva sentinţei civile nr. 282 din 26 octombrie 2015 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în decizia Instanţei Supreme. Practic, Radu Demetrescu a mers la Înalta Curte cu şanse minime de reuşită, după ce Curtea de Apel Timişoara a decis, încă din 2015, să respingă cererea de anulare a raportului întocmit de Agenţia Naţională de Integritate. În luna mai a anului 2015, ANI anunţa faptul că viceprimarul din Sebiş „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 iunie 2008, întrucât deține, simultan cu funcția de viceprimar, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Demetrescu Radu <Fish Prod> Persoană Fizică Autorizată, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”. În acelaşi an, în luna octombrie, Curtea de Apel Timişoara a decis că raportul ANI rămâne valabil şi, implicit, Demetrescu se află în stare de incompatibilitate. Patru ani mai târziu, în 11 iunie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul viceprimarului din Sebiş şi a tranşat definitiv procesul: Radu Demetrescu este incompatibil.
Situaţie nemaiîntâlnită
Faptul că viceprimarul din Sebiş a fost declarat definitiv incompatibil nu reprezintă o noutate, mulţi dintre edili pierzându-şi funcţiile în urma unor rapoarte întocmite de Agenţia Naţională de Integritate. Însă la Sebiş situaţia este una rar întâlnită, care se întâmplă pentru prima oară în judeţul Arad. Oraşul rămâne, practic, fără conducere după această decizie a Instanţei Supreme. Şi asta pentru că, în luna ianuarie a anului 2018, şi primarul Gheorghe Feieş a pierdut procesul cu ANI, fiind eliberat din funcţie. Aşadar, în momentul de faţă, Primăria Sebiş nu mai are conducător. Ce urmează? L-am întrebat chiar pe Gheorghe Feieş, cel care este preşedintele PNL Sebiş şi vicepreşedintele PNL Judeţul Arad. „La nivel de organizaţie, vom face o analiză foarte serioasă a activităţii consilierilor locali de la Sebiş, urmând să propunem un nume pentru funcţia de viceprimar. După ce va deveni viceprimar, acel consilier local ales va fi şi primar interimar. Într-o săptămână, cel mult două săptămâni, se va clarifica situaţia şi vom avea un nou viceprimar cu atribuţii de primar”, a declarat Feieş. Acesta a mai spus că PNL are o majoritate liniştitoare în Consiliul Local Sebiş, din 15 consilieri 11 fiind „galbeni”. Aşadar, după ce se va stabili viitorul viceprimar în cadrul organizaţiei PNL Sebiş, votarea lui în Consiliul Local va fi doar o simplă procedură care, teoretic, va trece fără nicio emoţie.
Nu se predă
Chiar dacă a pierdut procesul şi a fost declarat incompatibil, Radu Demetrescu nu lasă armele jos. Acesta a cerut judecătorilor de la Înalta Curte sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea unui articol de lege în baza căruia el a fost declarat incompatibil. Judecătorii Instanţei Supreme au admis această cerere, dar, chiar şi aşa, au decis să respingă recursul pe fond al lui Demetrescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!