TIMIŞOARA. Afacerea cu vaci de rasă, prin care omul de afaceri Cristian Chişmorie a reuşit să creeze un prejudiciu de aproximativ un milion de euro, a dus la aplicarea de pedepse aspre pentru cei implicaţi. După 24 de înfăţişări, Tribunalul Timiş, instanţa care a judecat acest dosar, a tras primele concluzii, iar acestea sunt dintre cele mai neplăcute pentru omul de afaceri arădean. Acesta a fost condamnat la nu mai puţin de şase ani de închisoare pentru infracţiunile comise. Judecătorii bănăţeni au decis să nu ia în considerare acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat şi acuzaţiile de infracţiuni de fals formulate de procurorii DNA Timişoara, cei care au instrumentat acest dosar. Însă au aplicat pedepse „la sânge” pentru celelalte infracţiuni de care sunt acuzaţi inculpaţii. Potrivit soluţiei pe scurt publicată de Tribunalul Timiş, „condamnă pe inculpatul Chişmorie Cristian pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri (31 acte materiale), la pedeapsa de 3 ani închisoare. Condamnă pe inculpatul Chişmorie Cristian pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (28 acte materiale-campania APIA 2017), la pedeapsa de 3 ani închisoare. Condamnă pe inculpatul Chişmorie Cristian pentru săvârşirea infrac?iunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (29 acte materiale-campania APIA 2018), la pedeapsa de 3 ani închisoare”. Chişmorie mai avea, însă, o condamnare definitivă de 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, în urma unei sentinţe rămasă definitivă în martie 2023. Aşa că judecătorii timişoreni au luat în calcul şi această sentinţă, constatând că infracţiunile comise în acest dosar sunt concurente cu cele din dosarul finalizat deja. Drept urmare, Tribunalul Timiş a decis:
„contopeşte toate pedepsele, va aplica pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care va adăuga un spor de o treime din celelalte pedepse, rezultând pedeapsa finală de 6 ani închisoare, în regim de detenţie”.
Alte sentinţe
Mai departe, o altă inculpată din dosar, Sofia Liliana Cernea, a fost condamnată şi ea la închisoare cu executare.
„Condamnă pe inculpata Cernea Sofia Liliana pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Cernea Sofia Liliana pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Cernea Sofia Liliana pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată la pedeapsa de 2 ani închisoare. Contopeşte cele trei pedepse, va aplica pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse, rezultând pedeapsa finală de 3 ani şi 4 luni închisoare pe care inculpata o va executa în regim de detenţie”.
Şi pe inculpata Cristina Ardelean o aşteaptă o pedeapsă cu închisoarea. Potrivit sentinţei, „condamnă pe inculpata Ardelean Cristina pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri (31 acte materiale), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Ardelean Cristina pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (28 acte materiale-campania APIA 2017), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Ardelean Cristina pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (29 acte materiale-campania APIA 2018), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Contopeşte cele trei pedepse, va aplica pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse, rezultând pedeapsa finală de 3 ani şi 4 luni închisoare pe care inculpata o va executa în regim de detenţie”.
Una dintre inculpate a avut norocul să primească o condamnare cu suspendare.
„Condamnă pe inculpata Radiţa Eleonora, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (campania APIA 2017), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Radiţa Eleonora pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (campania APIA 2018), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Contopeşte cele două pedepse, va aplica pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse, rezultând pedeapsa finală de 2 ani şi 8 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani”, se arată în sentinţă.
Banii înapoi
În aceeaşi sentinţă, Tribunalul Timiş a hotărât ca inculpaţii să restituie banii încasaţi ilegal.
„Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi, în consecinţă, obligă inculpaţii Cernea Sofia Liliana, Ardelean Cristina şi Chişmorie Cristian, în solidar” la plata sumei totale de 4.271.248,17 lei.
Totodată, instanţa a decis păstrarea sechestrului impus de procurori pe bunurile inculpaţilor, cât şi pe conturile acestora.
Fals cu vaci de rasă
În luna mai a anului 2021, în urma unei anchete care s-a întins pe o perioadă de câţiva ani de zile, procurorii DNA Timişoara l-au trimis în judecată pe Cristian Chişmorie şi pe ceilalţi inculpaţi menţionaţi mai sus, după ce au adunat suficiente probe în baza cărora au putut demonstra că suspecţii s-au „înfruptat” ilegal din fonduri europene.
„A fost creată o schemă de fraudare în care s-ar fi folosit documente false care să ateste faptul că aproximativ 300 de bovine cumpărate din Ungaria fac parte din rasa Aberdeen Angus – ceea ce permitea obținerea de subvenții pentru creșterea acestora. În fapt, animalele erau de rasă comună. Prin aceste demersuri s-au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 4.271.646 lei”, spuneau procurorii la acea dată.
Nu e definitivă
Sentinţa emisă de Tribunalul Timiş nu este definitivă şi, cu siguranţă, va fi atacată de inculpaţi, ţinând cont de faptul că aceştia au primit condamnări grele. Dosarul va fi tranşat de Curtea de Apel Timişoara.
Citește și:
Chișmorie, trimis în judecată de DNA pentru fraudă de 1 milion de euro
Citiți principiile noastre de moderare aici!